Uitleg en veelgestelde vragen

Welkom op de Nederlandse geocaching community!
Wanneer er nog vragen zijn na het lezen van onderstaande informatie, raden wij je aan een vraag te stellen in het Geocaching forum.

Het Spel

[expand title=”Wat is geocaching?”]

Geocaching is een avontuurlijk spel voor handheld GPS en Smartphone(minder geschikt) gebruikers. Het werd voor het eerst in het jaar 2000 werd gespeeld.
Het basisidee is dat personen of organisaties/verenigingen, waar ook ter wereld, caches(een ‘schat’) verstoppen en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden.
Andere GPS gebruikers gebruiken deze coördinaten om deze caches te vinden.
Caches kunnen zijn Tupperware dozen, oude munitiekisten, PVC buizen… Kortom een voorwerk waar een logboek in past en die ruimte biedt aan ruilitems.
Is de cache eenmaal gevonden, dan geeft de cache z’n geheimen prijs en beloont de vinder met een variëteit aan beloningen.
Aan de vinder wordt gevraagd iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten.[/expand]

[expand title=”Hoe wordt het spel gespeeld?”]In het kort:- Voer je woonplaats in op de kaart van Nederland en klik op het kompas symbool.
– Kies een groen geocache symbool van een cache die je wil gaan zoeken en klik hierop.
– Klik op de cachenaam.
– Voer de coördinaten – bijv N 51° 32.341 E 004° 31.373- van de geocache in op je GPS-apparaat.
– Gebruik een GPS handheld . Hij helpt je bij het zoeken naar de verborgen geocache.
– Cache gevonden? Super!
– Teken het logboek en verstop de geocache op de oorspronkelijke locatie.
– Deel je geocaching verhalen en foto’s online
– Schrijf je in voor een gratis geocaching.com Basic Membership om je ‘found’ te loggen.

-Bezoek de “Het zoeken van een Cache pagina” pagina voor een uitgebreide uitleg.
[/expand]

[expand title=”Hoe spreek je Geocaching uit?”]

Als Dzjio-kesjing. Het woord cache (schat) dus als kesj. Dus niet als geoketsjing of geocoaching![/expand]

[expand title=”Waar gaat het over? Je geeft mij de coördinaten en ik weet waar ik de cache kan vinden.”]

Klinkt inderdaad nogal simpel.
Laat je echter niet misleiden, het is moeilijker dan je denkt.
Een schat vinden is één, om op de plaats van de cache te komen is een heel ander verhaal.
En daar zit nu net de fun! Geocachen is dan ook ‘wandelen met een doel’ .. maar ook, genieten van de omgeving, plekken ontdekken waar je normaal nooit zou komen. Ook op vakantie. Wereldwijd zijn er miljoenen caches verstopt![/expand]

[expand title=”Wat zijn de spelregels van Geocaching?”]

Geocaching is een relatief nieuw fenomeen, daarom zijn de regels relatief simpel:

1. Neem iets uit de cache
2. Laat iets achter in de cache
3. Schrijf iets in het logboek
[/expand]

[expand title=”Waar kan ik geocaches vinden?”]

Geocaches kunnen over de hele wereld gevonden worden. Het is gebruikelijk dat geocachers caches verstoppen op locaties die voor de zoeker waarde hebben. Bijvoorbeeld in de zin van landsschapswaarde. Locaties kunnen heel divers zijn. Zij kunnen in je plaatselijke park, op een bergtop, aan het einde van een lange wandeling, onder water of aan de kant van een straat in een stad verstopt zijn.[/expand]

[expand title=”Wat heb ik nodig om te geocachen?”]

Twee dingen.. Een handheld GPS of Smartphone met iOS of Android geocaching software zodat je naar de cache kan navigeren en een gratis geocaching.com Basic Membership.[/expand]

[expand title=”Zijn er verschillende soorten geocaches ?”]

Zeker, Enkele voorbeelden:

– Multi’s – Je vindt deze cache niet door simpelweg naar de opgegeven coördinaten te gaan. Bij een multi cache zijn de gepubliceerde coördinaten die van een monument, plaquette of een markeringspunt waarvan je wilt dat de cachejagers hem bezoeken. Aangekomen op dit punt verzamel je nieuwe coordinaten door rond te kijken en te zoeken naar aanwijzingen die aangebracht zijn op of in voorwerpen ter plaatse. Uit deze nieuwe aanwijzingen bereken je nieuwe coordinaten en vervolg  je je tocht. Net zolang tot je de eindcache bereikt hebt. Volg altijd de cachebeschrijving van de cachelegger zoals gepubliceerd op geocaching.com.
– Trackables – Trackables gaan van de ene naar de andere cache, waardoor ze een reisgeschiedenis opbouwen. Deze variatie komt oorspronkelijk uit het ‘letterboxing’.

Kijk voor meer meerdere cache varianten op de pagina cache typen
Meer uitleg over Trackables.

[/expand]

[expand title=”Hoe is geocaching ontstaan?”]

Een lang en cool verhaal. Zo lang dat het een eigen pagina verdiend[/expand]

De voorbereiding achter de PC

[expand title=”Wat voor soort cache kan ik het beste zoeken tijdens mijn eerste avontuur?”]

Het beste kan je gaan voor een cache met als moeilijkheid 1 ster met de afmeting regular of large. Je treft dan een doos aan met ruilspulletjes, zogenaamde ‘goodies’ en een logboek.

Cache Type: Traditional 
Difficulty Rating: 1 
Cache Size: Regular or Large  

Controleer voor je gaat zoeken of andere geocachers de cache recent nog gevonden hebben. Dit kan je doen door de logjes te lezen die onder de cachebeschrijving staan. Is hij recent nog gevonden dan kan je er van uit gaan dat hij aanwezig is. ‘Find logs’ herken je op de cache pagina aan hun smiley.[/expand]

[expand title=”Geocaches zoeken op de site”]

Je kan geocaches op locatie of door middel van de GC-code (een unieke code die bij elke cache listing) zoeken.
Kijk hiervoor op de Hide & Seek pagina. Leden kunnen de zoekresultaten sorteren.
Bijvoorbeeld op caches met de meest favoriete punten, moeilijkheid van vondst, terrein rating en meer.[/expand]

[expand title=”Het laden van coördinaten in je GPS”]

De methode voor het laden van coördinaten in je GPS-apparaat is afhankelijk van het type apparaat dat je hebt .

Coördinaten met de hand invoeren

Wanneer je GPS niet aan te sluiten is op de computer moet u de coördinaten met de hand invoeren. Dit proces verschilt per apparaat. Raadpleeg de handleiding van uw apparaat voor instructies.

Send to GPS

Heb je een DeLorme, Magellan, Garmin GPS of Smartphone dan kan die direct op je computer aangesloten worden via een interface kabel. Gebruik hiervoor de ‘Send to my GPS ” of Send to my Phone button op de cachepagina. Je kan op deze manier alle cache gegevens direct naar de GPS/Phone sturen.
De eerste keer dat je deze functie gebruikt wordt je geïnstrueerd om de juiste plugin voor je GPS-apparaat te downloaden.

Download LOC of GPX bestand

Bezit je een GPS-apparaat met een interface kabel dan kan je ook besluiten een cache lijst te downloaden als een .LOC-bestand (Basis Leden) of GPX bestand (Premium leden)
LOC bestanden bevatten basisinformatie over een cache, inclusief coördinaten, naam van de cache, moeilijkheid en terrein ratings.
GPX-bestanden zijn beschikbaar voor Premium leden en bevatten al deze gegevens, alsmede de cache beschrijving, tips en de 20 meest recente logs. Premium Leden kunnen tot 1000 caches downloaden in een GPX-bestand met de functie Pocket Query.
Voor de meeste GPS-apparaten moet je geocaching software van derden downloaden om de LOC of GPX-bestanden te kunnen lezen. De nieuwste apparaten, zoals de Magellan Triton en Garmin Montana series kunnen geocaching GPX-bestanden rechtstreeks inlezen. Wanneer men cached met louter alleen de geocache gegevens die in de GPS opgeslagen zijn spreekt men van ‘paperless cachen’ [/expand]

Op zoek naar de cache!

[expand title=”Waypoints, Cache, GPS… huh?”]

Neem de GeoLatijn lijst door voor uitleg.[/expand]

[expand title=”Hoe ziet een  geocache eruit?”]

Geocaches variëren sterk in vorm, grootte en uiterlijk. Je komt van alles tegen.. van grote doorzichtige plastic containers tot filmkokertjes, zelfs een ​​nep rots met een geheim compartiment.
De eerste stap is om een ​​algemeen idee van de grootte van de cache te krijgen.
Een algemeen overzicht van de cache-grootte is hieronder gevonden. Let op: dit zijn slechts voorbeelden, maten kunnen variëren.

Micro Cachegrootte Icoon Micro – Minder dan 100ml. Voorbeelden: een 35 mm film kokertje of een kleine opbergdoos.
Bevat meestal alleen een logboek.
Een nano-cache is een veel voorkomende subtype van een micro-cache die minder dan 10 ml inhoud heeft en slechts een zeer klein logboek kan bevatten. Vaak uitgevoerd met een magneet.

Small 100 ml of groter, maar minder dan 1 liter. Voorbeeld: Een plastic doos ter grootte van een lunchbox.

Regular –
1L of groter, maar minder dan 20L. Voorbeelden : een plastic container of munitiekist ter grootte van een schoenendoos.

Large
20L of groter. Voorbeeld: Een grote emmer .

Other 
Zie de cache beschrijving voor informatie .

Small
, Regular en Large caches bevatten doorgaans ruilspullen.

Leer meer over geocachen. Hoe lees ik de cachepagina en hoe gaat het cachen er in het veld aan toe? 
instructie video , handleiding.[/expand]

[expand title=”Wat is meestal in een cache te vinden?”]

Een cache kan er verschillend uitzien maar moet altijd voorzien zijn van een logboek. In zijn simpelste vorm bevat een cache een logboek en verder niets. Het logboek bevat informatie over de maker van de cache, de datum waarop de cache verstopt is en aantekeningen -logs- van de bezoekers aan de cache. Een leuk logje is een bedankje naar de maker. Alleen de kreet TFTC -Thanks For The Cache- voldoet niet, mits het een micro is. Zet op zijn minst de datum en tijd van je bezoek in het logboek.

Grotere caches bestaan uit een waterdichte trommel of emmer die in het terrein niet opvallen. De trommel bevat een logboek en enkele min of meer waardevolle stukken. Deze items maken van de cache een ware schat. Je weet nooit wat de maker van de cache of bezoekers voor jou in de cache hebben achtergelaten om je te verassen.

Let op: Wanneer je iets uit de cache neemt is het wel zo fair om er iets voor terug te leggen. Items in een trommel/emmer/munitiekist kunnen zijn: landkaarten, boeken, software (geen illegale!), hardware, CD’s, video’s, foto’s, geld, sieraden, toegangskaarten, antiek, gereedschap, spelletjes, een wegwerpcamera (elke bezoeker maakt een foto van zichzelf of de groep en plaatst de camera weer terug) etc.
Het is aan te raden de artikelen onderling apart te verpakken in plastic zakjes om hen te beschermen.[/expand]

[expand title=”Wat voor ruilspulletjes moeten er niet in een cache worden geplaatst?”]

Gebruik je verstand! Geen vuurwerk en andere ontplofbare materialen, drugs, en alcohol. Respecteer de lokale wetgeving. Ook kinderen zoeken naar caches! Laat geen snel bederfelijke waar achter.  Mensen van alle leeftijden verstoppen en zoeken caches, denk dus goed na voordat je spullen aan de cache toevoegt.
Stop geen gratis rommel in de cache zoals hotelzeepjes, parfumtesters, zakdoekjes e.d.
Laat geen kapotte rommel achter. Stop in een cache wat je zelf ook leuk vindt om aan te treffen.[/expand]

[expand title=”Hoe vind ik de cache en wat moet ik doen nadat ik deze heb gevonden?”]

Er zijn veel dingen die je moet weten om een cache te zoeken. Wist je bijvoorbeeld dat er een kleine fout in elk GPS-apparaat zit, e.e.a als gevolg van militaire beperkingen? Je GPS kan je vrij dicht bij de cache brengen -2 tot 5-, meter maar er zijn een aantal tips nodig om de cache snel te vinden. Bekijk de video of lees de tips.

Wanneer je de cache heb gevonden teken je het logboek en stopt het terug in de cache. Je mag een item uit de cache halen als je wilt, maar zorg ervoor om iets van gelijke of hogere waarde achter te laten. Wanneer je klaar bent plaats je de cache weer precies terug zoals je hem gevonden hebt, zelfs als je denkt dat er een betere plek voor is.
Tot slot bezoek je de cache pagina om je vondst te melden en je ervaringen te delen met anderen.[/expand]

[expand title=”Moet ik de cache verplaatsen zodra ik hem heb gevonden?”]

Nee, onder geen voorwaarde![/expand]

[expand title=”Wat moet ik doen als ik tot de ontdekking kom dat er een cache of waypoint is verdwenen?”]Neem contact op met de eigenaar van de cache en plaats een ‘Need Maintenance’ log op de bewuste cachepagina.[/expand]

[expand title=”Hoe log ik mijn vondst ?”]

Zie de pagina ‘Het zoeken van een cache‘[/expand]

[expand title=”Wat kost een  GPS ontvanger, en waar is deze te koop?”]Handheld GPS ontvangers kosten tussen de 125 en 600 euro, afhankelijk van de mogelijkheden die je zoekt.
Groot scherm, klein scherm, geschikt voor topografische kaarten …
Wij bevelen de Garmin Dakota series aan die vanaf zo’n 150 euro te koop zijn.
Deze apparaten kunnen je tot op 3-5 meter van de cache leiden.
De volgende stap is een ontvanger met ingebouwd elektronisch kompas, topografische kaarten, routeplanning, meer geheugen etc. Denk hierbij aan de Garmin GPSMAP62C(S) of de van een touchscreen voorziene Garmin Montana 600 series. GPS ontvangers zijn o.a te koop bij Waypoint, Bever, bol.com en gpsshop.nl.[/expand]

[expand title=”Hoe gebruik ik een GPS ontvanger voor Geocaching?”]

Om het spel te spelen moet je allereerst weten hoe je een ‘waypoint’ in de GPS ontvanger zet.
Kijk in de handleiding die bij de GPS geleverd wordt hoe je een ‘waypoint’ in het apparaat zet.
Lukt het niet, post dan een bericht in het forum. Hier is altijd iemand die je kan helpen.[/expand]

[expand title=”Zoeken naar geocaches op de kaart van Nederland”]

Geocaches kan je zoeken op locatie of op GC nummer (een uniek nummer wat gekoppeld is aan elke cache listing)[/expand]

[expand title=”Hoe laad je een coördinaat in een GPS -apparaat?”]

Dat verschilt per apparaat. Lees de handleiding of een koop een boek. [/expand]

Geocaches verstoppen

[expand title=”Dit is gaaf! Hoe verstop ik het beste een cache?”]

Loop niet te hard van stapel! Probeer eerst eens zo’n 25 caches te vinden om te ontdekken wat Geocaching is. Leer van je ervaringen!
Ervaar wat leuke, interessante caches zijn. Bedenk ook of die van jou wat kan toevoegen. Op het zoveelste filmkokertje (microcache) zitten weinigen te wachten.
Maak ook geen hele serie caches aan. Je hebt de verantwoording naar je collega cachers om ze allemaal te onderhouden!
Een mooie cache geplaatst maar geen tijd / zin meer deze te onderhouden? Plaats dan in het forum een oproep of iemand hem wil adopteren. De eerste cache van Nederland “First Dutch” is op deze manier ook in andere handen overgegaan. Lees verder: Het maken en aanmelden van een geocache[/expand]

[expand title=”Wat zit er normaal gesproken in een cache?”]

Een cache kan er verschillend uitzien maar moet altijd voorzien zijn van een logboek. In zijn simpelste vorm bevat een cache een logboek en verder niets. Het logboek bevat informatie over de maker van de cache, de datum waarop de cache verstopt is en aantekeningen van de bezoekers aan de cache. Het logboek mag vermakelijke of voor het spel waardevolle informatie bevatten (bijv. grappen, anekdotes, aanwijzigingen voor andere caches).
Een logboek kan bijvoorbeeld informatie bevatten over een attractie in de buurt maar ook informatie geven (coördinaten) over ongedocumenteerde caches in de buurt!
Zet op zijn minst je teamnaam, de datum en tijd van je bezoek in het logboek.
Grotere caches bestaan uit een waterdichte trommel of emmer die in het terrein niet opvallen. De trommel bevat een logboek en enkele min of meer waardevolle stukken. Deze items maken van de cache een ware schat. Je weet nooit wat de maker van de cache of bezoekers voor jou in de cache hebben achtergelaten om je te vermaken.
Let op: als je iets uit de cache neemt is het wel zo fair om er iets voor terug te leggen. Items in een trommel/emmer/munitiekist kunnen zijn: landkaarten, boeken, software (geen illegale!), hardware, CD’s, video’s, foto’s, geld, sieraden, toegangskaarten, antiek, gereedschap, spelletjes, een wegwerpcamera (elke bezoeker maakt een foto van zichzelf of de groep en plaatst de camera weer terug) etc.
Het is aan te raden de artikelen onderling apart te verpakken in plastic zakjes om hen te beschermen.[/expand]

[expand title=”Wat stop je beslist niet in de cache?”]

Gebruik je verstand! Geen vuurwerk en andere ontplofbare materialen, drugs, en alcohol. Respecteer de wet. Ook kinderen zoeken naar caches! Laat geen snel bederfelijke waar achter.  Mensen van alle leeftijden verstoppen en zoeken caches, denk dus goed na voordat je spullen aan de cache toevoegt. Stop geen gratis rommel in de cache zoals hotelzeepjes, parfumtesters, zakdoekjes e.d. Geen kapotte rommel achterlaten. Stop in een cache wat je zelf ook leuk vindt om aan te treffen.[/expand]

[expand title=”Waar verstop je een cache?”]

Een goede locatie van de cache is een belangrijk deel van het vermaak. Met de locatie van de cache toont de maker zijn bedrevenheid, creativiteit en zelfs zijn durf. Een cache die gesitueerd is aan de rand van een klif en alleen bereikbaar is met een bergbeklimmersuitrusting kan moeilijk te vinden zijn. Een onderwatercache kan alleen door duikers gevonden worden.
Andere caches zijn alleen te vinden na een lange wandeltocht waarbij je je steeds goed moet oriënteren.  Caches kunnen in steden verstopt zijn, zowel onder als boven de grond, zowel in gebouwen als net daarbuiten.
Het bekwaam plaatsen van een klein logboek in een bewoonde omgeving is even uitdagend voor de zoeker als het verstoppen van een grote schat in de bossen. Dat kleine logboek kan de coördinaten tonen waar een nog grotere schat is verborgen.
Het kan zelfs hints en raadsels bevatten waarvan de oplossing naar andere schatten kan leiden.[/expand]

[expand title=”Zijn er variaties binnen het geocachen”]

Ja!! Wij moedigen dit sterk aan. Geocaching is een sport die zichzelf steeds weer opnieuw uitvindt. De regels zijn zeer flexibel. Heb je nieuwe ideeën, bijvoorbeeld over de inhoud van een cache of wat goede manieren zijn om er een te verstoppen, dan horen wij dat graag in het forum.[/expand]

[expand title=”Hoe lang blijven caches bestaan?”]

Wanneer je een cache maakt, zou het best eens kunnen dat hij voor eeuwig blijft bestaan![/expand]

[expand title=”Wie verstoppen geocaches?”]Iedereen die de beschikking heeft over een handheld GPS of een Smartphone kan een geocache verstoppen. Wereldwijd zijn er vanaf 2000 al miljoenen geplaatst. Van de Noordpool tot Antarctica, van de zeebodem tot in het International Space Station, overal kom je geocaches tegen![/expand]

[expand title=”Nadat een nieuwe cache voor publicatie is ingediend, hoe lang duurt het dan voordat hij word gepubliceerd?”]

Na in het indienen moet je cache worden beoordeeld. Dit reviewen is vrijwilligerswerk. Reken op drie dagen tot twee weken.[/expand]

[expand title=”Controleren de vrijwilligers van geocaching.nl of .com fysiek de cache locatie voorafgaand aan de publicatie?”]

Wij vertrouwen op de geocaching gemeenschap te houden aan de geocaching richtlijnen, die toestemming voor plaatsing cache is gevraagd en gegeven, om nauwkeurige coördinaten, te waarborgen, en om de inhoud gezinsvriendelijke houden. Ter plaatse een bezoek is niet gedaan. Als je een problematische cache te vinden, neem dan direct contact op met de eigenaar of contact met ons opnemen.[/expand]

Trackables

[expand title=”Wat zijn Trackables ?”]

Een Trackable is een soort van fysieke geocaching “spel stuk . ”
U vindt ze vaak in geocaches of hen bij geocaching bijeenkomsten. Elk Trackable wordt geëtst met een unieke code die kan worden gebruikt om zijn bewegingen op Geocaching.com aanmelden als het reizen in de echte wereld . Sommige van deze items zijn honderden duizenden mijlen dankzij reisde naar geocachers die hen verplaatsen van cache naar cache !

Er zijn drie hoofdtypen van Trackables : Travel Bug ® Trackables , Geocoins en andere Trackables .

Een Travel Bug is een traceerbare tag aan een item dat geocachers noemen een ” lifter . ” Elke Travel Bug heeft een doel door de eigenaar ingesteld . Doelen zijn meestal reizen – gerelateerde , zoals aan elk land in Europa te bezoeken of reizen van kust tot kust . Travel Bug Trackables verplaatsen van cache naar cache met de hulp van geocachers zoals jij . Zie het hoofdstuk “Wat moet ik doen als ik een Trackable ? ‘ gedeelte van de handleiding voor informatie over hoe u Trackables zet kan helpen .

Geocoins zijn aanpasbaar munten gecreëerd door individuen of groepen van geocachers als een soort handtekening orde of visitekaartje. Ze werken precies zoals Travel Bug Trackables en moeten worden verplaatst naar een andere cache , tenzij anders aangegeven door hun eigenaren .

Andere Trackable items komen in verschillende vormen , waaronder patches, sleutelhangers en nog veel meer . Een gemeenschappelijk kenmerk van Trackable items is dat ze voorzien zijn van een unieke ID-code en de tekst op te merken dat ze zijn trackable op Geocaching.com . Meer informatie over Trackables is hier te vinden .[/expand]

[expand title=”Wat moet ik doen als ik een Trackable vind?”]

U bent niet verplicht om iets te doen met de traceerbaar, maar als je zou willen om te interageren met het, heb je twee opties.Verplaats de Trackable
Als u wilt de Trackable verplaatsen naar een andere cache, neem het mee. U hoeft niet om iets voor in de plaats, zolang je bereid bent om het te helpen op zijn reis verlof bent. U kunt kijken op het doel van de traceerbaar is door het invoeren van de unieke Tracking Code op www.geocaching.com/track of het zoeken naar de conversiecode op Groundspeak‘s Geocaching Application.Wanneer u een traceerbare van de ene cache en zet het in een ander, is het belangrijk om de bewegingen van de Trackable‘s log.
Ontdek” de Trackable
Wanneer u een traceerbare hebben gezien in persoon, maar hebben niet het verplaatst, kunt u zich aanmelden dat je hebt “ontdekt” is. Om dit te doen, moet u noteren de naam Trackable‘s Tracking Code (de unieke reeks van letters en cijfers geëtst op het item).

Zie “Hoe log ik een traceerbare? ‘voor het loggen instructies.[/expand]</div><div>

[expand title=”Hoe log ik een Trackable ?”]

Instructies over het aanmelden van een traceerbaar is hier te vinden. Als u verhuist een traceerbare in de echte wereld, is het belangrijk dat u zich ook aanmelden deze beweging online. De stappen voor het loggen Travel Bug Trackables, Geocoins en andere Trackables zijn hetzelfde.

Merk op dat u niet Tracking Codes moeten laten zien aan anderen of geen foto’s tonen van een Tracking Code uploaden. Deze code is alleen bedoeld om gezien te worden door degenen die daadwerkelijk hebben gehad de Trackable in hun handen. Als u graag aan anderen direct naar de pagina van de traceerbaar is, gebruik dan de Reference Code op de Trackable pagina (het begint met TB of GC).

Hier hebben we een eigen pagina voor gemaakt.[/expand]

[expand title=”Hoe stuur ik een eigen Trackable op pad?”]

Geocachers
in de Verenigde Staten kan Trackables kopen Shop Geocaching. Als je buiten de VS woont, kunt u de aanschaf van een traceerbaar van een van onze distributeurs.
[/expand]
[expand title=”Hoe activeer ik een Trackable ? Bekijk de video”]Een ongeactiveerde geocoin of travelbug dient, alvorens hij in het spel kan worden gebracht, eerst te worden geactiveerd bij www.geocaching.com.
Ga daarvoor naar de volgende pagina: [1], en vul het trackingnummer van de geocoin of travelbug in bij ‘activate trackable’. Druk vervolgens op activate. Hierna kun je voor je coin of travelbug een webpagina opmaken en daarin ook aangeven of je coin een speciaal reisdoel heeft bijvoorbeeld.[/expand]
[expand title=”Geocoin FAQ”]In bewerking[/expand]

[expand title=”Bug ® FAQ”]In bewerking[/expand]

Wat betekent ….

[expand title=”Wat betekent dit woord of acroniem?”]

Hitchhiker, BYOP (neem je eigen pen mee), TFTC (bedankt voor de cache) enzovoort – Er worden verschillende unieke termen en afkortingen bij geocaching gebruikt die je als ‘dreuzel’ niet zal kennen. Onze woordenlijst kan je helpen deze “vaktaal” te begrijpen.[/expand]

[expand title=”Wat betekent dit icoon?”][/expand]
[expand title=”Wat zit er in een naam?”][/expand]

GPS

[expand title=”Wat is een GPS ontvanger?”]

Een GPS ontvanger (ook wel kortweg GPS genoemd) is een elektronisch apparaat wat je exacte positie, coördinaten genaamd,  op aarde kan weergeven.
Deze coördinaten worden uitgedrukt in lengtegraden (Longitude) en breedtegraden (Latitude). Nog steeds is een handheld GPS van bijvoorbeeld Garmin de standaard uitrusting om te cachen. Concurrentie komt van smartphones met ingebouwde GPS ontvanger. iOS en Android Apps maken geocaching op deze apparaten mogelijk.
Er zit echter wel een adder onder het gras… de robuustheid van een smartphone. Een keer laten vallen en het is gedaan. Een stortbui en hij is defect. Kaarten online laden, zeker in het buitenland kan een dure grap worden reden dat negen van de tien cachers om genoemde deze reden toch voor de vertrouwde Garmin, Magallan of Lowrance handheld GPS kiezen.
Komt nog bij dat het kaartmateriaal in de geocaching app niet kan tippen aan de topografische kaarten in een handheld GPS. Handig is de geocaching app ter ondersteuning te gebruiken zodat cache informatie, hits en tips in het veld opgehaald kunnen worden. Je hoeft niet alle ins en outs van de GPS te kennen om het spel Geocaching te spelen.
Alles wat je moet doen, is het invoeren van een zogenaamd ‘Waypoint’, oftewel de coördinaten van de cache in de GPS zetten. Dit is de plaats van de cache in het ‘veld’.[/expand]

[expand title=”Hoe werkt een GPS?”]In bewerking[/expand]

[expand title=”Ik heb een GPS ontvanger, kan iemand nu zien waar ik mij bevind en waar ik naar toe ga?”]

GPS units zenden je positie niet uit, ze ontvangen alleen. De GPS satellieten gebruiken radio-frequenties om hun eigen positie uit te zenden. Je GPS ontvangt deze informatie om, door middel van driehoeksmeting, uit te puzzelen waar jij je bevindt.Tenzij er een volgsysteem in je hoofd is geïmplanteerd door aliens, ben je veilig voor de satellieten die over je hoofd vliegen. Als extra beveiliging kan je een stuk aluminiumfolie over je hoofd vouwen om je te beschermen tegen deze X-rays. Nu serieus, als je alles wilt weten over het volgen van personen, voertuigen etc met behulp van GPS technologie, Google dan eens op ’track & trace’.[/expand]

[expand title=”Welke eigenschappen moet een GPS hebben om hem geschikt te maken voor geocaching?”]In bewerking[/expand]

Nog vragen? Bezoek ons Forum