Travel Bug® FAQ

Travel Bug vragen zijn gesplitst in twee secties, algemene informatie en eigenaar vragen.

Algemene informatie

Wat is een Travel Bug?
Simpel gezegd, een Travel Bug is een traceerbare sleutelhanger die je aan een handzaam voorwerp hangt, bijvoorbeeld een kleine knuffel. De knuffel wordt dan een lifter die reist van cache naar cache. Je kunt het reizen van je bug en de voortgang online volgen op een voor jou unieke webpagina!

Wat is de taak en het doel van een Travel Bug?
Het is aan de eigenaar van de bug aan te geven welke opdracht de bug heeft. Geen opdracht kan ook. Het leuke van een Travel Bug is om nieuwe doelen te bereiken. Doel kan zijn om een bepaald land te bereiken, of te reizen naar 10 landen.

Hoe werkt het systeem achter de Travel Bug?
In elke Travel Bug is een uniek tracking nummer gedrukt. Dit volgnummer wordt gebruikt als bewijs voor de vinder van de Travel Bug. Aan het nummer hangt op de geocaching.com site een persoonlijke webpagina waar de Bug gelogd kan worden en waar alle informatie over de Travel Bug te vinden is.

Wat moet ik doen als ik een Travel Bug aantref?
Raak niet in paniek! 🙂 We hebben een ‘how-to’ pagina gemaakt die wordt dieper ingaat op hoe te handelen wanneer je een Travel Bug aantreft in een cache.

Waar vind ik een informatie label voor mijn Travel Bug  die af te drukken is?
Om er voor te zorgen dat je Travel Bug haar doel te bereikt is het aan te raden een geseald label aan de Bug te hangen met daarop het doel. Ga naar je Travel Bug pagina en druk op de knop ‘print info sheet

Ik denk dat ik een Travel Bug heb gevonden maar er is geen trackingnummer zichtbaar. Is het een Travel Bug ?
Waarschijnlijk niet. Als de Bug of Coin geen trackingnummer heeft wordt het niet bijgehouden op Geocaching.com. Met uitzondering van sommige geocoins moet er op de  Travel Bug ook een barcode logo staan. Alleen met dit logo en de code is sprake van een legitieme Travel Bug.

Bestaat er een pagina waar ik Travel Bugs kan zoeken net zoals er een zoekpagina voor caches bestaat?
Ja die bestaat. Kijk op de Geocaching information Page

Is er een Travel Bug etiquette ?
De meeste eigenaren zien hun Travel Bug graag grote afstanden afleggen, dus probeer de Bug niet langer dan twee weken in je bezit te houden. Komt er een kink in de kabel laat het de eigenaar dan weten, wel zo hoffelijk.

Hoe kom ik aan een Travel Bug en wat kost hij?
Travelbugs zijn in onze shop te koop. De prijs hangt af van de aantallen die je koopt. Reken op 6,50 Euro per stuk. Door in onze shop te kopen steun je deze site die alleen kan overleven door inkomsten van donateurs, goodies en wat spaarzame advertenties.


Eigenaar vragen

Ik ontving mijn Travel Bug Trackable(s). Wat moet ik nu doen ?
Activeer je Travel Bug. Bezoek de Travel Bug activatiewizard en activeer je nieuwe Travel Bug Trackables door het invoeren van het tracking nummer en de activeringscode. Zodra hij geactiveerd is kan je hem in een cache stoppen.

Waar kan ik de activeringscode vinden ?
De code voor elke Travel Bug is afgedrukt op de verpakking.  Mijn activeringscode ontbreekt / is gestolen / opgegeten door een roedel wolven….. Hoe krijg ik een nieuwe? Maak gebruik van de ‘activeringscode look-up tool‘ om je code te achterhalen.

Waarom zijn er twee labels ?
Er is een label met de tekst ‘COPY’. Deze tag bewaar je als aandenken. Ook is het een snele manier om te ontdekken welke Bugs er op pad zijn en met welk nummer.  Het werkt ook als een goede back-up als je originele Travel Bug vermist raakt.

Wat moet nooit aan een Travel Bug worden bevestigd?
Omdat Travel Bug Trackables zijn gemaakt om te reizen van geocache naar geocache gelden ook de richtlijnen zoals die zijn opgesteld voor geocaches. Geocaching is een familie-activiteit. De inhoud van de cache moet dus geschikt zijn voor alle leeftijden. Explosieven, vuurwerk, munitie, aanstekers, messen, drugs, alcohol of andere verboden materiaal mogen niet worden geplaatst in een cache, of bevestigd worden aan een Travel Bug tag of anderszins. Voedingsmiddelen zijn altijd een slecht idee .

Hoe moet ik handelen wanneer ik een Travel Bug in mijn eigen cache achterlaat?
Ga naar je cache listing en plaats een nieuwe log.  Schrijf een note en selecteer de Travel Bug die je in de cache wil droppen.

De afstand wordt verkeerd berekend. Hoe kan ik dat oplossen?
De afstand wordt berekend mede door gebruik te maken van de logdatum. Soms loggen cachers een Travel Bug op de verkeerde datum zodat de volgorde van de logs soms niet meer klopt. Dit verkeerd loggen resulteert in een verkeerde afstand. Om dit te corrigeren moet je de loggings die niet correct zijn verwijderen en geval voor geval opnieuw invoeren.

Een Travel Bug zit niet langer in de cache maar staat wel op de cache pagina. Hoe verwijder ik de Travel Bug?
Af en toe wordt er een Travel Bug opgepikt uit een cache maar om wat voor reden dan ook heeft de cacher de vondst niet gelogd. Als dit gebeurt laten je collega cachers  je middels een log weten dat de Travel Bug is er niet meer.
Als Travel Bug eigenaar heb je de mogelijkheid je Travel Bug te verplaatsen naar een onbekende locatie totdat hij weer boven water komt.
Ga naar je Travel Bug Trackable listing op Geocaching.com en kies de optie om uw Travel Bug verplaatsen naar een onbekende locatie. Dit heeft geen invloed op het reizen en afstand die de bug heeft afgelegd.
Ook cache eigenaren hebben ook de mogelijkheid om een Travel Bug vermeld op hun cache pagina te verplaatsen naar een onbekende locatie .