Trackable – Geocoin of Travelbug – loggen

Wat te doen als je een Trackable hebt gevonden?

Stel je vind in een cache een Trackable en je besluit hem mee te nemen, wat moet je dan allemaal doen?
Een plaatje van een Trackable zie je hieronder.


Allereerst moet je weten dat een Trackable, ook wel TravelBug genoemd,  een reizend item is. Vaak heeft hij een opdracht die je op de eigen webpagina van de Trackable kunt nalezen.
Op die webpagina kom je later in deze handleiding. Het is natuurlijk de bedoeling dat je zo veel mogelijk probeert je aan deze opdracht te houden, maar in elk geval is het een etiquette om de Travelbug binnen 14 dagen weer in een andere cache terug te plaatsen. Lukt dit, om wat voor een reden niet, stuur dan even een e-mail naar de eigenaar of post een note op de Trackable webpage met een mededeling hierover.
In de cache waar je de Trackable hebt gevonden schrijf je in het log dat je de TravelBug hebt meegenomen. Een leuk verhaaltje is prima maar gewoon “TB uitgenomen” is ook goed natuurlijk.

Tip! Of er een Travelbug in een cache aanwezig is, is te zien aan de informatie in het kadertje “Inventaris” op de cache-pagina.


Goed je hebt nu dus een Trackable in bezit. Op weg naar huis om je gevonden cache te loggen!

Bijna, want eerst….

Meestal zal op de cache webpagina rechtsboven een Trackable plaatje staan met de mededeling dat er in deze cache een TravelBug is gezien. Je ziet er in dat geval ook de naam en een link naar de TravelBug webpage onder staan, eenvoudig om naar die webpage toe te gaan.

Het kan echter voorkomen dat de TravelBug in de cache is gelegd en nog niet is gelogd zodat de link en het TravelBug plaatje niet op de cache webpagina staan. In dat geval ga je naar de internationale geocache website http://www.geocaching.com waar je in de lijst met linkjes aan de linkerzijde de link: Track Travel Bugs tegen komt.
Als je op deze link klikt dat kom je op een website met een heleboel informatie over TravelBugs, rechtsboven op deze site vind je een zoekvenstertje waarin je het nummer van het ijzeren plaatje, dat aan het gevonden item vastzit en de eigenlijke TravelBug is, kunt invoeren. Klik daarna op Search en je komt als alles goed gaat op de TravelBug website.

Op deze website vind je dus de naam, eigenaar en het doel van de TravelBug terug maar ook de benodigde zaken om hem zijn reis te laten voortzetten.

Zo nu gaan we de TravelBug grabben zoals ze dat noemen, in het Nederlands betekent dit in ons bezit brengen. Noteer de referentiecode van de gevonden TravelBug die zich onder de gegevens van de eigenaar bevindt.

Rechts boven is een blauw veld zichtbaar met een drietal links en het aantal gebruikers dat deze TravelBug via e-mail in de gaten houden. Klik nu op de link Found it? Log it!.

Je komt dan op de pagina om een log te plaatsen, klik nu op het pijltje naast het veldje waarin staat select one.

Zet dit veldje nu op Retrieve from abc (naam van de cache waar jij hem hebt gevonden) of als de naam van de cache hier niet klopt op Grab it from somewhere else. Vul de datum in, in het veld er onder en vul de referentiecode, die we in de vorige alinea hebben genoteerd, van de TravelBug op het onderste veld in.
Schrijf vervolgens in het grote veld je log voor de TravelBug. Tot slot druk je op de button Submit log entry rechts onder op de website.
Nu is de TravelBug toegevoegd aan je account details page. Op het plaatje geeft de pijl aan waar dit zo ongeveer staat vermeld. Ook op de TravelBug website staat hij nu gelogd als zijnde in jouw handen.

Op het moment dat je nu besluit om de TravelBug in een volgende cache te doen doe je zo ongeveer hetzelfde alleen heb je nu een extra mogelijkheid als je de cache gaat loggen.
Onder het logvenster dat je normaal invult staat namelijk een klein venstertje met daarin de TravelBugs die in jouw handen zijn. Daaruit kies je de TravelBug die je in de betreffende cache hebt gedaan en bevestigt de log. Daarmee ligt de TravelBug in de gewenste cache en ben je eigenlijk klaar, maar je kunt nogmaals naar de TravelBug website gaan om daar de TravelBug drop off (het plaatsen in een andere cache) te voorzien van een uitgebreidere log. Daartoe voer je de stappen in alinea A) nogmaals uit maar kiest in het veldje select one voor Write note.