Richtlijnen – Guidelines

Vooraf

Hieronder een vertaling van de ‘Guidelines for Cache Listings’ oftewel richtlijnen zoals die gepubliceerd staan op de website geocaching.com
Deze vertaling is bedoeld om het voor de cachers in Nederland makkelijker te maken om de richtlijnen door te lezen.

De enige toevoeging voor onze gebieden is het hoofdstuk Extra Benelux Richtlijnen aan het einde van de pagina. Daar vind je welke bindende afspraken die er in de Benelux zijn met organisaties, en welke extra richtlijnen door de reviewers aangehouden worden.

Ofschoon het taaie materie is denken wij dat het verstandig is je de richtlijnen eigen te maken. Bij het aanmelden van een cache loop je er gegarandeerd tegenaan en niets is zo vervelend als een cache die niet door de goedkeuring komt, voor de maker maar nog meer voor de reviewer die zijn vrije tijd steekt in het beoordelen van je cache.



Algemene Richtlijnen

‘Verboden’ (fysieke) Caches

Cache Types

Richtlijnen voor alle Cache types

Fossiele (Grandfathered) Caches

Richtlijnen voor Fossiele Cache Types

Extra Benelux Richtlijnen

Afspraken België
Afspraken Nederland
Afspraken Luxemburg

 

Algemene richtlijnen voor het plaatsen van een cache

Dit zijn slechts richtlijnen voor het plaatsen van een cache. Voor een cache gepubliceerd wordt op de website, wordt de cache gecontroleerd door een vrijwillige reviewer op foutjes, verkeerde coördinaten en op het voldoen aan deze richtlijnen. De fysieke cache locatie wordt niet gecontroleerd. Als cache-plaatser ben je verantwoordelijk voor het plaatsen en beheren van je cache.

Je wordt geacht om, vóór het plaatsen en aanmelden van een cache, de volgende richtlijnen door te lezen. Om een nieuwe cache aan te melden en door te geven aan de reviewer, moet je aangeven dat je de richtlijnen hebt doorgelezen. Geocaching is een continu veranderende en evoluerende sport, met als gevolg dat deze richtlijnen ook regelmatig veranderen. Controleer s.v.p. deze richtlijnen voor je een cache plaatst om zeker te weten dat er geen wijzigingen zijn die het plaatsen van je cache in de weg zouden kunnen zitten.

Het is belangrijk om je te realiseren dat er nooit sprake kan zijn van precedenten bij het plaatsen van een cache. Dat wil zeggen dat het publiceren van een vergelijkbare cache in het verleden geen rechtvaardiging is om een vergelijkbare cache te plaatsen of goed te (laten) keuren. Als een cache gepubliceerd wordt die in strijd is met de hieronder gegeven richtlijnen, wordt je verzocht dat te melden. Maar… als een cache is gepubliceerd voordat een richtlijn werd uitgevaardigd of aangepast, dan is de cache waarschijnlijk grandfathered of “fossiel” (dat wil zeggen dat de betreffende cache gedoogd wordt en mag blijven bestaan in de huidige vorm.)

Als je twijfelt of je cache duidelijk voldoet aan de richtlijnen, dan kan je het beste een reviewer note plaatsen op de cachepagina met een toelichting. Bijvoorbeeld: “De rails in dit park zijn niet meer in gebruik dus het kan geen kwaad dat het pad er direct naast loopt.” De reviewer zal dan de note lezen en de inhoud meenemen in zijn beslissing. En om je gerust te stellen: de reviewer notes worden verwijderd voor de cache gepubliceerd wordt. Bij de meeste caches die tijdelijk op inactief gezet of zelfs gearchiveerd worden, gebeurt dat door een gebrek aan informatie. Geef dus alle relevante informatie vooraf tijdens het reviewen, om zo een snelle publicatie te waarborgen.

Als je cache geparkeerd wordt (on hold), tijdelijk inactief gemaakt (temporarily disabled) of gearchiveerd (archived)…

Lees s.v.p. eerst de reviewer notes voor een uitleg. Het is de gewoonte dat reviewers een cache on hold zetten, wanneer er extra informatie nodig is voor plaatsing. Een reviewer kan de aanmelding tijdelijk stilzetten, zodat de cache-plaatser noodzakelijke wijzigingen kan aanbrengen aan de omschrijving of de cache-locatie. Dit wil niet zeggen dat de cache niet gepubliceerd zal worden.
Om te zorgen dat je snel antwoord krijgt als je reageert op vragen/opmerkingen van een reviewer, kan je het beste de contact instructies opvolgen die de reviewer eventueel in de noot vermeldt. Als er geen instructies gegeven zijn, kan je de reviewer bereiken door naar zijn profiel-pagina te gaan en te mailen via geocaching.com. Als je direct antwoordt naar het (automatische) cache-notificatie adres, zul je vermoedelijk geen antwoord krijgen.

Als je cache gearchiveerd is en je bent het daar niet mee eens, moet je eerst contact opnemen met de reviewer en uitleggen waarom je het niet met zijn beslissing eens bent.
Uitzonderingen op de richtlijnen kunnen gemaakt worden, afhankelijk van de aard van de cache. Als je een nieuw soort cache hebt die baanbrekend is op een of andere manier, dat is het verstandig om je lokale reviewer en/of Groundspeak op de hoogte te stellen voordat je de cache plaatst en aanmeldt op de geocaching.com website. De richtlijnen zouden de meeste situaties moeten omvatten, maar Groundspeak beheerders en reviewers zijn altijd geïnteresseerd in nieuwe ideeën. Als, na overleg met de reviewer, je nog steeds vindt dat je cache verkeerd beoordeeld is, is je volgende mogelijkheid om de reviewer te vragen de cache te overleggen aan de andere reviewers in hun afgesloten discussieforum.
Soms wil een second opinion van iemand die een vergelijkbare situatie behandeld heeft, helpen om een manier te vinden om de cache gepubliceerd te krijgen. Daarna kan je een bericht plaatsing in het Geocaching Topics gedeelte van de Groundspeak forums om te zien wat de cache-gemeenschap vindt van je cache. Als de meerderheid vindt dat de cache gepubliceerd moet worden, dan kunnen de beheerders en vrijwilligers je aanmelding herbeoordelen en je cache ont-archiveren.

Tot slot, als je vindt dat de reviewer zich onbehoorlijk gedragen heeft, kan je een e-mail sturen met de volledige details, waypoint naam (GC*****) en een link naar de cache-omschrijving aan het speciale mail-adres voor dit doel: appeals@geocaching.com. Voor alle overige gevallen waarin deze richtlijnen aan de cache-legger vragen om contact op te nemen met Groundspeak, gebruik dan het mail-adres contact@geocaching.com


 

‘Verboden’ (fysieke) Caches

Door het aanmelden van een Cache, verzeker je ons ervan dat je voldoende toestemming hebt om je Cache te verstoppen op de gekozen locatie. Als we in de omschrijving dingen tegenkomen die wijzen op het negeren van “verboden toegang” (of iets van die strekking), kan je Cache direct gearchiveerd worden. We nemen ook aan dat het plaatsen van je cache voldoen aan alle geldende wetten en regels. Als er duidelijke legale problemen zijn, of als wij daarvan op de hoogte gesteld worden, kan je cache direct gearchiveerd worden.

Caches kunnen direct worden gearchiveerd als we de volgende dingen tegenkomen (dit is geen volledige lijst):

  • Caches in natuurgebieden waar niet in een reviewersnote expliciet aangegeven is van wie (naam en contactgegevens) er toestemming gekregen is.
  • Caches die zijn begraven. Als er een schep of ander puntig voorwerp nodig is (geweest) om de Cache te vinden of verstoppen, is het niet in orde.
  • Caches waar privé of publieke objecten (natuurlijk of door de mens gemaakt) beschadigd zijn om verstopplak, hints of log methodes te maken/creëren.
  • Caches op plaatsen die kwetsbaar zijn voor het extra verkeer van auto’s en mensen. Voorbeelden zijn archeologische of historische locaties.
  • Caches verstopt in de buurt van actieve spoorwegen. Over het algemeen wordt een afstand van 50 meter aangehouden maar lokale afspraken/wetten/regels kunnen andere afstanden voorschrijven. Alle lokale afspraken/wetten/regels staan altijd boven deze richtlijn.
  • Caches in de buurt van of op militaire installaties of terreinen.
  • Caches in de buurt van, op of onder publieke structuren die als potentieel mikpunt van terroristen kunnen worden gezien. Dit geldt bijvoorbeeld voor snelwegovergangen, bruggen, dammen, regeringsgebouwen, scholen en vliegvelden, maar kan ook voor andere zaken gelden.

Uitzonderingen zijn mogelijk. Als je Cache in een van de bovenstaande gebieden ligt, maak dan in een reviewersnote duidelijk waarom de uitzondering voor jouw Cache geldt. Je kunt bijvoorbeeld toestemming hebben om een Cache te plaatsen op privé terrein of vlak bij een militair object. Plaats in dat geval alle toestemmingsinformatie in je Cache omschrijving zodat zowel reviewers als Cachers het kunnen lezen.

Verder kunnen er plaatselijke regels zijn voor parken, reservaten en natuurgebieden. Wellicht dat een lokale geocacher je kan helpen bij deze plaatselijke regels. Eventueel kan je ook contact opnemen met een locale reviewer voor informatie over regelgeving en afspraken. Als je een speciaal contract hebt waarin toestemming is gegeven voor jouw Cache, meldt dit dan in je Cache omschrijving.

Een reviewer kan vragen om contactinformatie van de persoon die toestemming heeft gegeven voor de cache.

Als Geocaching.com, Geocaching.nl of een van de reviewers benaderd wordt over een Cache zonder geldige toestemming, wordt je Cache direct uit alle online lijsten gehaald en wordt je verzocht contact op te nemen met degene die ons benaderd heeft.


 

Cache Types

Cache Maten> voor alle Caches met een fysieke container

  • Nano (miniscuul klein kokertje meestal voorzien van een schroefdopje en magneet. Bevat alleen een logrolletje)
  • Micro (35 mm film kokertje of kleiner, inhoud minder dan 0.1 liter, meestal is alleen een logboek aanwezig)
  • Small/Klein (Brooddoos formaat, inhoud minder dan 1 liter, ruilitems en een logboek)
  • Regular/Normaal (Munitiekist of vergelijkbaar)
  • Large/Groot (20 liter kist/emmer of groter)

Traditional caches
Dit is het originele type Cache dat (minimaal) een container en een logboek bevat. Er kunnen ook ruilitems in de Cache zitten. Meestal vind je een brooddoos of munitiekist formaat Cache met ruilitems en een logboek, of een kleinere doos (“microcache”) die te klein is voor iets anders dan een logboek. De coördinaten die op de cachepagina vermeld staan, zijn de exacte locatie van de cache. Een container met alleen maar een codewoord of een object voor verificatie voldoet niet als een traditionele Cache. Caches waarbij extra voorwaarden aan de geocacher gesteld worden voor het loggen (behalve het vinden van de cache en het tekenen van het logboek) voldoen in het algemeen niet als traditionele Cache.

Multi Caches
Er zijn veel variaties voor Multi Caches (caches bestaande uit meerdere etappes). Het meest voorkomend is de cache waarbij de eerste container of het eerste waypoint informatie verschaft voor het vinden van de volgende locatie. Een andere populaire variant is een serie van meerdere waypoints, die elk een deel van de informatie verschaffen voor de locatie van de eind-cache. Voeg in de cachebeschrijving de coördinaten van alle tussenpunten toe. Het opgegeven coördinaat (“boven aan de pagina”) is het startpunt voor de eerste etappe. Gebruik de “Additional Waypoints” om de coördinaten voor de andere etappes te vermelden. Als je niet wil dat de coördinaten van de rest van de etappes zichtbaar zijn, controleer dan dat je ze als “Hidden” markeert. Hierdoor zullen deze coördinaten onzichtbaar zijn, behalve voor de eigenaar van de cache en beheerders van de website geocaching.com.

Offset caches zijn een variant op multi-caches.
Ze worden getoond als multi-caches bij het kiezen van een Cache type. Je kan ze niet vinden door eenvoudig naar een bepaald coördinaat te gaan en daar een cache te zoeken. Bij een Offset Cache kunnen de coördinaten gegeven worden van bijv. een monument, informatiebord of andere bezienswaardigheid die je de cacher wil laten bezoeken. Op die locatie zoekt de cacher dan voor getallen of informatie die al aanwezig is op de bezienswaardigheid (geocachers zullen NOOIT openbare of private eigendommen beschadigen!). Met behulp van de gevonden getallen en informatie, en de instructies in de omschrijving, kan de geocacher dan verder met zijn jacht.

Mystery or Puzzle Caches – Mysterie of Puzzel Caches
De vrije vorm van de Cachetypes: bij dit type gaat het vaak om ingewikkelde puzzels die je eerst moet oplossen voordat je de coördinaten kunt bepalen. De informatie die nodig is om de coördinaten te bepalen moet voor iedere Cacher/Cachester toegankelijk zijn. Informatie zoeken op openbare websites is toegestaan. Maar het versturen van een meeltje naar de Cache eigenaar is eigenlijk over de grens. Wat doorgaans geldt voor deze Cache types is dat het coördinaat op de Cache pagina niet het coördinaat van de Cache is. Meestal is het een parkeerplek in de buurt. Mocht het punt verder dan een kilometer of 3 liggen van de Cache locatie, overleg dan of zorg voor een punt dichterbij. Dit om de Cache in de juiste omgeving op de verschillende kaarten te krijgen.

Als je ervoor kiest om dit type Cache aan te melden, verstrek dan zoveel mogelijk gedetailleerde informatie in een reviewersnote en meld alle punten als extra waypoints (zichtbaar of onzichtbaar) aan bij de Cache.
Letterbox Hybrid/Brievenbus Hybride

Brievenbussen – Letterboxing
Letterboxing is een ander vorm van schatzoeken die gebruik maakt van hints om de zoeker naar een verstopte container te leiden. Elke bus bevat een stempel die kenmerkend is voor die bus. De meeste brievenbussers (letterboxers) hebben een persoonlijke stempel en logboek. Ze stempelen het logboek van de bus met hun persoonlijke stempel en hun eigen logboek met de stempel uit de bus.

Brievenbus Hybrides zijn een mengsel van een letterbox en een GeoCache. Er dient een specifieke stempel in te zitten die in de bus blijft, en ze moeten aan de richtlijnen voor traditionele GeoCaches voldoen en moeten dus ook een logboek hebben. Op de Cache pagina dienen naast hints ook lengte- en breedtegraden te worden genoemd. Ruilitems zijn optioneel voor dit type Caches. In de meeste gevallen is het niet nodig om een persoonlijke stempel te hebben om dit Cache type te zoeken/vinden/loggen.

Earth Caches
Earth Caches zijn een bijzonder type cache. Een Earth Cache is bedoeld als een educatieve plaats waar mensen een unieke geologische omgeving kunnen bewonderen. De caches in deze categorie worden beoordeeld door iemand van de Geological Society of America, dus niet door de Nederlandse reviewers. Er is geen fysieke cache, maar de ‘vinder’ krijgt in de tekst van de cache minstens twee opdrachten.

Op de eerste plaats moet er een foto gemaakt worden om aan te tonen dat de vinder aanwezig geweest is. Op de tweede plaats moet er een vraag beantwoord worden die aantoont dat de vinder ter plekke iets geleerd heeft van de geologische omgeving.
Een Earthcache-omschrijving moet een Engelse omschrijving bevatten

Event Caches
Event Caches zijn bijeenkomsten die open staan voor alle GeoCachers en die door GeoCachers georganiseerd worden. Na het event moet de eigenaar/plaatser de Cache binnen vier weken archiveren. Alhoewel muziek concerten, ham radio dagen, stadsfestiviteiten een hoop interesse kunnen wekken bij GeoCachers worden deze evenementen niet geschikt geacht voor event Caches (omdat de organisatoren en hoofdzakelijke bezoekers geen GeoCachers zijn). Ook is het niet de bedoeling om een event Cache op te zetten om een georganiseerde dag te maken om al bestaande Caches te gaan zoeken. Voor dit soort gezamelijke activiteiten kun je het forum het beste gebruiken.

Voor events die uit verschillende onderdelen bestaan en ook nog een grote Cachetocht hebben dient maar één eventcache te worden aangemaakt die alle informatie bezit.

Event Caches dienen minimaal vier weken vóór de te houden datum te worden aangemeld, zodat potentiële bezoekers ook na het reviewen van het event nog tijd hebben om zich aan te melden. Event Caches worden doorgaans niet langer dan drie maanden van te voren gepubliceerd om te voorkomen dat ze dan erg lang in de nieuwste lijsten en Cache verslagen voorkomen. Voor landelijke of internationale Cache events kan een uitzondering worden gemaakt, die kunnen tot maximaal zes maanden van te voren worden gepubliceerd.

Mega Event Caches – Mega Event Caches
Voor Mega Event Caches gelden dezelfde richtlijnen als voor ‘gewone’ Event caches, met een paar extra bepalingen. De organisatie moet het aannemelijk maken dat er minstens 500 mensen het event gaan bezoeken en het event is bedoeld als een internationaal event.

CITO Event Caches
Het idee van een “Cache In Trash Out” event is in het najaar van 2000 ontstaan om een soort van bijdrage te kunnen leveren aan het opruimen van lokale parken en landgoederen. Je kunt meer informatie (in het Engels) vinden op https://www.geocaching.com/cito/ .
Het CITO Event Cache type is toegevoegd om een verschil aan te kunnen geven tussen schoonmaak events en andere events. Gebruik dit type alleen als je GeoCachers vraagt om mee te helpen een park of landgoed op te ruimen. Dit opruimen houdt in dat je tijdens het wandelen/zoeken naar de Cache zoveel mogelijk vuilnis/troep opraapt en meeneemt in een vuilniszak. Gebruik dit type niet voor fysieke Caches die in een gebied liggen wat wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken, noem het dan hooguit in je beschrijving.
CITO Event Caches worden opgezet en gesponsord door GeoCachers – niet door andere organisaties. Als je een event aan het organiseren bent die in de geest van dit speciale type valt, maar je bent er niet helemaal zeker van, neem dan contact op met je lokale reviewers en vraag om toestemming bij de eigenaar/beheerder van het landgoed voordat je de informatie aanmeldt.


 

Richtlijnen voor alle cache types

Voor alle Cache types geldt dat je logisch na moet denken bij het bepalen van je locatie(s). Wees je bewust wat als gevaarlijk of niet leuk kan worden gezien door niet-GeoCachers/nieuwe GeoCachers. Het is bijvoorbeeld heel raar om een paar verdachte personen te zien struinen bij een hek van een lagere school. Het terrein kan openbaar zijn maar let ook op wat er van de verschillende kanten benaderbare terreinen zijn. Merk al je fysieke Caches duidelijk met je naam en contactgegevens aan de buitenkant van de Cache. Dit maakt het duidelijk dat niemand de EOD gaat bellen als ie de info gelezen heeft.

Als plaatser/eigenaar van de Cache container zul je de plaats door middel van een GPS moeten markeren. Als je de locatie goed wilt markeren (vooral handig bij het punt waar de Cache komt te liggen) is het handig om meerdere malen terug te gaan en dan het gemiddelde te nemen van die ingemeten waarden. GPS gebruik is een essentieel onderdeel van GeoCaching en hoe beter de ingemeten punten hoe groter de kans dat je Cache als leuk/tof/goed wordt beschouwd.
Het kan voorkomen dat je Cache aan alle richtlijnen voldoet maar dat een reviewer (als ervaren GeoCacher) toch wat haken en ogen ziet. Als gunst zal de reviewer dan deze haken en ogen met je doornemen voordat de Cache in de lijsten verschijnt. Maar als Cache container plaatser/eigenaar blijf je altijd verantwoordelijk voor het plaatsen en onderhouden van je Cache.

Voor alle Caches met meerdere waypoints maak svp alle punten aan op de Cache pagina als extra (hidden of niet hidden) waypoints zodat ze voor de reviewer zichtbaar zijn. Je kunt ze ook posten als text in een reviewers note maar koppelen aan je Cache pagina is doorgaans een makkelijkere en veiligere manier.

Als je een groot aantal Caches gaat publiceren die samenhangen met een event Cache meldt ze dan svp minimaal vier weken voor het event aan en post op alle Cache pagina’s bij welke event Cache ze horen (waypoint nummer is het beste, het zogenaamde gcnummer). Plaats in een reviewersnote de datum en tijd dat je wilt dat de Caches online komen (dan worden ze op voorhand gereviewed en is er nog voldoende tijd om eventuele aanpassingen of onduidelijkheden te verwerken/op te lossen). Noot: Caches die geplaatst worden in verbinding met een event Cache moeten de intentie hebben om ze na het event te laten liggen, tijdelijke Caches worden niet geaccepteerd/gepubliceerd.
Je Cache dient geplaatst en af te zijn op het moment dat je hem actief maakt (opgeeft om na te laten kijken/reviewen). Als om wat voor reden dan ook de Cache die je actief maakt niet gereed is om gevonden/gezocht te worden, maak dan een reviewersnote aan op je Cache pagina waarin je duidelijk meldt dat je Cache nog niet af is of markeer je Cache als “temporarily disabled” (tijdelijk inactief). Een voorbeeld zou kunnen zijn: wacht nog op definitieve toestemming van …… (beheerder van gebied).

Noot: uitzonderingen op de navolgende richtlijnen kunnen in sommige uitzonderlijke gevallen worden gemaakt afhankelijke van de nobelheid van het idee en de uitwerking van je Cache. Als je het idee hebt dat je Cache nobel is neem dan VAN TE VOREN (dus voor het plaatsen van je Cache of het aanmelden van je Cache op GeoCaching.com) contact op met je plaatselijke reviewer of met de GeoCaching.com website.

Cache Maintenance – Cache Onderhoud
De Cache eigenaar neemt alle verantwoordelijkheid voor de door hem geplaatste Caches/cache pagina’s.
De verantwoordelijkheid voor je Cache pagina’s houdt ook in dat je controle houdt op de postjes op je cachepagina. Wis alle logjes die nep of vervalst blijken te zijn, die niet passend zijn op je Cache pagina of die niet voldoen aan de in de Cache pagina gestelde logvoorwaarden.

Als Cache eigenaar/plaatser ben je verantwoordelijke voor de periodieke fysieke controles van alle locaties van je gehele Cache. Ook neem je de verantwoordelijkheid om je Cache na te kijken als er door een GeoCacher een probleem/fout wordt aangegeven in een log. Je kunt in zo’n geval het beste je Cache op “temporarily disabled” (tijdelijk inactief) zetten om jezelf tijd te gunnen (meestal een week of twee) om de Cache na te kijken/lopen en weer in orde te maken. Als een Cache niet goed wordt bijgehouden/onderhouden of voor een lange tijd op tijdelijk inactief staat wordt de Cache gearchiveerd (meestal door een reviewer of admin van GeoCaching.com).

Als cache-eigenaar ben je ook verantwoordelijk voor het regelmatig fysiek controleren van je cache, in het bijzonder wanneer iemand een probleem met de cache meldt (vermist, beschadigt, nat, etc.) Je kan de cache tijdelijk op inactief zetten om anderen te laten weten dat ze niet op jacht kunnen tot je een kans hebt gehad om het probleem op de lossen. Dit geeft je de mogelijkheid om binnen een redelijke termijn (normaal een paar weken) de cache te bezoeken. Indien de cache niet fatsoenlijk onderhouden wordt, of voor langere tijd op inactief staat, kunnen we de cache archiveren.

Het kan moeilijk zijn om te voldoen aan je onderhoudsverplichting wanneer je een cache plaatst tijdens een vakantiereis of op een andere manier buiten je normale cache-gebied. Deze caches worden niet gepubliceerd tenzij je kan aantonen dat je een fatsoenlijk onderhoudsplan hebt. Het is niet ongebruikelijk dat caches vermist raken, gebieden opgeruimd worden, paden afgesloten of geblokkeerd raken, objecten (bijv in gebruik voor een multi- of puzzelcache) verplaatst of verwijderd raken, etc. Je onderhoudsplan moet voorzien in een snelle respons bij gemelde problemen.

Het gebied waarin een geocacher in staat is om caches te onderhouden wisselt van persoon tot persoon. Een actieve geocacher die regelmatig gebieden bezoekt honderden kilometers verderop, kan aantonen dat hij een cache kan onderhouden op 100 km afstand. Een geocacher met alle gevonden en verstopte caches binnen 50km van huis zal vermoedelijk zijn cache niet gepubliceerd zien als die 400km van huis ligt.
Als je bijzondere toestemmingen hebt, omschrijf dan je onderhoudsplan op je cachepagina. Als je bijv. afspraken hebt met een lokale geocacher om toezicht te houden op je veraf gelegen cache, dan moet de naam van die cacher ook vermeld worden op je cachepagina.

Cache Permanence – Het Permanent aanwezig zijn van de cache
Wanneer je een Cache aanmeldt op de GeoCaching.com website, gaan GeoCachers ervan uit dat die Cache er voor een behoorlijke tijd zal zijn. Daarom zijn “moving Caches” (bewegende/verplaatsende Caches) en “temporarily Caches (tijdelijke Caches) niet geschikt om als Cache te worden gepubliceerd. Als je Caches alleen maar voor een event wilt verstoppen kun je het beste de Cache zelf uitprinten en meenemen voor de GeoCachers die je event bezoeken.

We begrijpen dat een geplande lange termijn Cache soms eindigt om omgevings-, toestemmings-, plunderings- of andere redenen. Doe svp bij het aanmaken van je Cache je best om een zo goed mogelijke lange termijn Cache te plaatsen. Onderhoud je Cache op regelmatige basis.

Cache Saturation – Cache Dichtheid
De reviewers gebruiken de stelregel dat caches binnen 0.10 mijl (528 voet of 161 meter) van een andere cache niet worden gepubliceerd op de GeoCaching website. Dit is een argumenteerbare richtlijn, met als doel om niet teveel Caches op een hoop te krijgen waardoor verwarring kan ontstaan over de Cache en de Cache Waypoints. Deze richtlijn geldt voor alle Waypoints van Multi/Puzzel Caches, behalve voor “nep” punten voor de Cache pagina van Puzzel Caches.

In dezelfde adem, ga niet maf lopen doen en elke 170 meter een cache plaatsen simpelweg omdat het volgens de richtlijnen mag. Als je een “Serie Cache” wilt maken kan de reviewer van je vragen om de hele serie in een Multi Cache onder te brengen (als de punten op niet al te grote afstand van elkaar liggen).

Vacation/Beyond Maintenance Caches –  Vakantie en buiten bereik zijnde Caches
Het plaatsen van Caches tijdens je vakantie of buiten je normale Cache gebied is onacceptabel en deze Caches zullen niet worden gepubliceerd. Als Cache eigenaar/plaatser verplicht je jezelf om in staat te zijn/blijven om de Cache op regelmatige basis te onderhouden. Het is niet vreemd dat Caches worden ontdekt/verplaatst/nat worden/aangetast. Het is nodig dat je in staat bent om op korte termijn op logjes te reageren. Deze richtlijn geldt voor alle Cache types.

De afstand die je als Cacher/Cachester redelijkerwijs kunt behappen is uiteraard persoonlijk. Waar de ene Cacher/Cachester alle Caches in een straal van 50 kilometer gevonden heeft en bijna niets daarbuiten zal moeilijk in staat zijn om een cache 100 km van zijn huis te onderhouden. Als een Cacher/Cachester daarentegen regelmatig een gebied een paar honderd kilometer van huis bezoekt, zal hij/zij wellicht in staat zijn om aan te kunnen tonen dat hij/zij prima in staat is om een Cache daar te onderhouden.
Als je speciale omstandigheden hebt waarbij je denkt in staat te zijn om een Cache op een grotere afstand te onderhouden, leg dat dan duidelijk uit in een reviewers note op de Cache pagina.

Cache Contents – Cache Inhoud
Gebruik in alle gevallen je gezonde verstand. Explosieven, vuurwerk, munitie, aanstekers, messen (inclusief zakmessen en multi-tools), drugs, alcohol of elk ander niet gewenst materiaal hoort niet thuis in een GeoCache. Respecteer de wet! GeoCaching is een familie-activiteit en de inhoud van Caches moet geschikt zijn voor alle leeftijden.

Etenswaren zijn altijd een slecht idee. Dieren ruiken beter dan wij, en zullen heel veel moeite doen om een Cachebox open te krijgen als ze ruiken dat er eten (of dingen die zoet ruiken) in zit. Zelfs het aanwezig zijn van een naar mint ruikende tandflos heeft een keer gezorgd voor een vernietigde Cachebox.
Als de originele inhoudslijst een of meer van bovenstaande (of andere vraagoproepende dingen) bevat, of als je Cache wordt gerapporteerd als zodanig, zal de Cache op inactief worden gezet en de eigenaar/plaatser worden verzocht om de vraagoproepende artikelen te verwijderen.

Commercial or Soliciting Caches – Commerciële of Solliciterende Caches
Commerciële Caches proberen de GeoCaching.com website Cachepagina direct of indirect (bewust of onbewust) te gebruiken zodat klanten via Geocaching.com bij hen uitkomen (fysiek of online). Dit soort Caches zijn niet toegestaan. Voorbeelden hiervan zijn commerciële plekken waar entreegeld vereist is of plekken waar op commerciële basis dingen (diensten of goederen) verkocht worden.

Solliciterende Caches zijn ook niet geschikt. Bijvoorbeeld Caches die een politieke, geloofsovertuigende of anderszins getinte agenda hebben. Geocaching is een activiteit die geschikt is voor alle leeftijden, geloofsovertuigingen, rassen etc dus geen platform voor wat voor overtuiging dan ook.
Uiteraard kan er, in geval van een nobel idee, een uitzondering worden gemaakt. In zo’n zeer uitzonderlijk geval dient er VAN TE VOREN toestemming te worden gevraag van Geocaching.com (dit kan ook via je lokale reviewer worden gedaan). Als je twijfelt of je Cache binnen dit gebied valt neem dan contact op voordat je je Cache plaatst/aanmeldt.


 

Grandfathered Cache Types – Fossiele Caches


Cache types die hieronder vermeld staan, kunnen niet meer aangemeld worden

Cache omschrijvingen en Cache onderhoudsrichtlijnen zijn er nog wel. Fossiele Caches die niet meer worden onderhouden worden gearchiveerd.
Maak je geen zorgen, er is een website gemaakt door Groundspeak Inc. speciaal voor het markeren van unieke locaties. Bezoek hiervoor waymarking.com.

Virtual Caches – Virtuele Caches
Een virtuele Cache is een bestaand en permanent object met een unieke waarde. De zoeker moet een vraag beantwoorden over die locatie om te verifiëren dat de locatie bezocht is.

WebCam Caches
Dit zijn Caches die gebruik maken van een bestaande webcam die een situatie of object overziet. Het idee is om een webcamfoto van jou voor de betreffende webcam te krijgen en die bij je log te plaatsen. De camera moet goed genoeg zijn om individuele GeoCachers te identificeren. Ook moet de update tijd van de webcam vermeld zijn op de Cachepagina (de update tijd dient ook redelijk te zijn).

Reverse Virtual or Locationless Caches – Omgekeerd Virtuele of Locatieloze Caches
Locatieloze Caches zijn een variatie van Virtuele Caches waarbij meerdere locaties mogelijk zijn voor het loggen (dus zonder vaste locatie). Wel is er bijna altijd een foto nodig van de bezochte locatie. (Noot: alle Locatieloze Caches zijn per Januari 2006 overgezet naar WayMarking.com en zijn dan dus niet meer benaderbaar via GeoCaching.com.)



Guidelines that apply to Grandfathered Caches – Richtlijnen voor Fossiele Caches

Virtual Caches and Webcam Caches – Virtuele caches en webcam caches
Dit zijn speciale categorieën van caches, waar de zoeker gevraagd wordt een al bestaand voorwerp te vinden om te loggen. We accepteren geen nieuwe Virtuele of Webcam caches.
Caches die al bestonden voor november 2005 hebben toestemming gekregen om te blijven bestaan als fossiele cache.

Virtual Cache and Webcam Cache Maintenance Guidelines / Onderhoudsrichtlijnen voor virtuele caches en webcam caches
De cache-eigenaar draagt alle verantwoordelijkheid voor zijn gepubliceerde cache.
Hoewel je de cache niet fysiek onderhoudt, moet je wel de cache webpagina onderhouden en reageren op vragen. In het geval van Virtuele caches en Webcam caches moet je regelmatig de fysieke locatie controleren. Je mag de cache tijdelijk p inactief zetten om anderen te laten weten dat de cache niet beschikbaar is tot je kans hebt gehad om problemen op te lossen.
Deze mogelijkheid is er om je een redelijke tijd te geven – normaliter een paar weken – om de cachelocatie te bezoeken.

Het is ook de bedoeling dat je minstens maandelijks naar de geocaching.com website gaat om te laten zien dat je nog steeds actief bent. Gepubliceerde caches die “in de steek gelaten zijn”, kunnen op termijn gearchiveerd worden.
De eigenaar neemt ook de verantwoordelijkheid op zich om de gelogde “finds” voor de cache te controleren, en verklaart zich akkoord met het verwijderen van logs die onterecht, vervalst, off topic of niet overeenkomstig de aangegeven voorwaarden zijn.
Indien een cache niet fatsoenlijk beheerd wordt, of voor langere tijd op inactief staat, mogen we de cache archiveren. Fossiele caches kunnen niet teruggehaald worden uit het archief.

Virtual Cache Logging Guidelines – Virtuele Cache Loggen Richtlijnen
Om een Virtuele cache als gevonden te loggen, moet je voldoen aan de eisen zoals gesteld door de cache-eigenaar, inclusief het beantwoorden van de vereiste vragen per e-mail aan de eigenaar, het bijvoegen van originele foto’s indien vereist, etc. Antwoorden, hints of aanwijzigingen dienen niet in de logs geplaatst te worden, ook niet versleuteld.

WebCam Cache Logging Guidelines – WebCam Cache Loggen Richtlijnen
Om een Webcam cache als gevonden te loggen, moet je voldoen aan de eisen zoals gesteld door de cache-eigenaar, inclusief het bijvoegen van de vereiste foto, volgens de opdracht van de eigenaar of het voorbeeld op de cachepagina.


 

Extra Benelux Richtlijnen

De Benelux is een bijzonder gebied om caches te plaatsen. Deze landen zijn al aardig volgepakt met wegen, parken, spoorlijnen, waterwegen en nog veel meer.

Alternatieve Afstanden
Aangezien we (als we ons aan de richtlijnen van de VS zouden moeten houden) al na het plaatsen van 3 caches “vol” zouden zitten is er (na enig heen en weer contact) een alternatief afstandslijstje gemaakt (overeengekomen) voor Nederland.

NB: Het gaat alleen maar om alternatieve afstanden tot objecten met betrekking tot het plaatsen van caches.

  • Afstand tot snelwegen: 50 meter
  • Afstand tot bruggen: 50 meter
  • Afstand tot spoorlijnen: 50 meter
  • Afstand tot vliegvelden: 200 meter
  • Afstand tot militaire objecten: 200 meter

Met afstand tot bedoelen we de kortst mogelijke afstand tot de dichtsbij zijnde grens / object / hekwerk.

Beheersgebieden en afspraken
Net zoals in de VS hebben ook wij hier een aantal beheerders van natuurgebieden bereid gevonden om met ons afspraken te maken over het fenomeen geocachen. Geocaching.nl (de beheerders van de website, de natuurafdeling en allen die mee hebben geholpen om dit te bereiken) heeft de afspraken kunnen maken omdat er door Geocaching.com een tweetal Benelux reviewers is aangesteld. Deze reviewers bekijken alle caches die in de Benelux worden gepost (meer informatie over keuringstijden enz vind je ook in het forum).

De afspraken die we mede daardoor hebben kunnen maken zijn hieronder te vinden. Deze afspraken staan niet open voor discussie. De afspraken gelden voor de bijgenoemde gebieden.

  • Het gaat hier niet om alternatieve richtlijnen, het gaat alleen maar om extra regels waaraan je cache dient te voldoen als je die in de omschreven gebieden wilt plaatsen.
  • Alle caches die buiten dit gebied vallen moeten nog steeds aan alle richtlijnen voldoen die hier op de pagina te vinden zijn (en betrekking hebben op het cache type).

Afsprakenlijst België:

Zie voor afspraken de Belgische GeoCaching Website, geocaching.be.

Afsprakenlijst Nederland:

Elk stuk grond in Nederland heeft een eigenaar. Daarom is het ook noodzakelijk om via een reviewernote de NAW gegevens van de toestemminggever aan de reviewers door te geven.

  • Staatsbosbeheer (SBB):
    Wil je een cache plaatsen in een beheergebied van SBB dan zorg je dat je van tevoren toestemming hebt van de beheerder van dat specifieke gebied.De NL reviewers zorgen er voor dat er geen cache online komt die in een beheersgebied van SBB valt zonder dat er bekendgemaakt is (door de cache plaatser) van wie (met naam en contact gegevens) toestemming verkregen is voor het plaatsen van die cache.Bij het aanmelden van je cache zet je (liefst in een reviewers note) van wie je toestemming hebt om je cache in dat gebied te plaatsen (met naam en contact gegevens).
    SBB zorgt voor actuele informatie omtrent hun terreinen.
    SBB staat open voor aanvragen voor het plaatsen van caches.
  • Provinciale Landschappen (PL):
    De afspraken met de provinciale landschappen liggen er. In principe zijn die hetzelfde als de afspraken die lopen met SBB alleen hebben we van hen nog geen shapefiles ontvangen en weten we op dit moment dus ook nog niet wat wel en niet hun terreinen zijn. Tot die tijd kunnen wij als reviewers dus ook niet zien wat wel en niet hun terrein is. Let dus zelf heel goed op en zorg dat je de boel regelt. Kans is anders groot dat hij in het archief komt als we wel de shape files hebben ontvangen.
    Dus: Wil je een cache plaatsen in een beheergebied van PL dan zorg je dat je van tevoren toestemming hebt van de beheerder van dat specifieke gebied. De NL reviewer kan nog nergens voor zorgen zolang er geen shape files in handen zijn.Bij het aanmelden van je cache zet je (liefst in een reviewers note) van wie je toestemming hebt om je cache in dat gebied te plaatsen (met naam en contact gegevens).PL zorgen voor actuele informatie omtrent hun terreinen. Als dit rond is kan de NL reviewer ook zorgen voor dezelfde lijn als bij SBB.PL staan open voor aanvragen voor het plaatsen van caches.
    Vanaf 01 juli 2005 hebben we van het Gelders Landschap (GL) Shape Files.
    Vanaf 01 maart 2006 hebben we van het Utrechts Landschap (UL) Shape Files
  • Waterleiding duinen
    Omdat er in het verleden regelmatig problemen zijn geweest met het plaatsen van caches in de waterleiding duinen zonder toestemming is het nu zo dat caches die in de waterleiding duinen geplaatst gaan worden niet door de (goed)keur ronde heen komen als niet vermeld is (met naam en contactgegevens) door wie er toestemming verleend is voor die cache. Alle waterleidingduinen zijn immers beschermde natuurgebieden en wij als leken hebben doorgaans geen kijk op wat er wel en niet een kwetsbaar stuk is.
  • Natuurmonumenten (NM):
    De afspraken met natuurmonumenten liggen er. In principe zijn die hetzelfde als de afspraken die lopen met SBB alleen hebben we van hen nog geen shapefiles ontvangen en weten we op dit moment dus ook nog niet wat wel en niet hun terreinen zijn. Tot die tijd kunnen wij als reviewers dus ook niet zien wat wel en niet hun terrein is. Let dus zelf heel goed op en zorg dat je de boel regelt. Kans is anders groot dat hij in het archief komt als we wel de shape files hebben ontvangen.
    Dus: Wil je een cache plaatsen in een beheergebied van NM dan zorg je dat je van tevoren toestemming hebt van de beheerder van dat specifieke gebied.
    De NL reviewer kan nog nergens voor zorgen zolang er geen shape files in handen zijn.
    Bij het aanmelden van je cache zet je (liefst in een reviewers note) van wie je toestemming hebt om je cache in dat gebied te plaatsen (met naam en contact gegevens).
    NM zorgt voor actuele informatie omtrent hun terreinen. Als dit rond is kan de NL reviewer ook zorgen voor dezelfde lijn als bij SBB.
    NM staat open voor aanvragen voor het plaatsen van caches.

Afsprakenlijst Luxemburg. 

Zie voor afspraken de Belgische GeoCaching Website, geocaching.be


Mocht je opmerkingen hebben ten aanzien van de vertaling (Guidelines @ geocaching.com) laat ons dit dan svp weten.

(guidelines .com laatst bijgewerkt: november 2017)