Ik heb een Geocoin in handen, en nu?

De informatie die wij hierna opsommen heeft alleen betrekking op moving Geocoins, coins die van cache naar cache reizen. Wanneer het je alleen te doen is om een Geocoin te ‘discoveren’, ga dan simpelweg naar de pagina van de coin, maak een log aan en selecteer “discovered” in het drop-down menu.

Raadpleeg de Geocoin FAQ om antwoord te krijgen op vragen die niet op deze pagina staan.


Het oppikken van een Geocoin

Een  Geocoin is een munt met een bepaalde verzamelaars waarde. Je kan de munt van cache naar cache laten reizen. Kom je een munt tegen in een geocache dan mag je hem meenemen maar beslist niet toe-eigenen! Log hem vervolgens online en ‘grab’ hem. Op deze manier kan je je eigen verhaal, je log, koppelen aan de coin.

1. Het Tracking Number achterhalen

Om de munt te kunnen loggen en “grabben” moet je eerst het tracking number nummer achterhalen. Dit nummer is normaal gesproken op de munt aangebracht / erin gestanst. Let goed op dat je dit nummer noteert voordat je hem ruilt met een andere cacher of achterlaat in een cache. Je hebt het nummer altijd nodig om de coin te lokaliseren (coin pagina) en online te ‘grabben’.

2. Ga naar de Geocoin’s Pagina

Elke Geocoin heeft zijn eigen webpagina. Om deze pagina terecht te komen kan je naar de cachepagina surfen van de cache waar je de coin heb gevonden. Kijk dan in de ‘inventory list’ of je coin erbij staat en klik erop. Je kan ook naar de  visit the Geocoin zoekpagina gaan. Voer het tracking number in en klik op de search knop.

3. Coin pagina gevonden? Loggen!

Zodra je op de Geocoin pagina ben aangeland is het mogelijk een log te schrijven die de eigenaar en andere cachers kunnen lezen. De eigenaar krijgt na het loggen een seintje via mail. Door de coin te loggen ‘grab’ je hem ook. Hij komt in je bezit. De coin komt nu in jouw online ‘inventory’. Deze handeling, het ‘grabben’ stelt je in staat de coin te ‘droppen’ in een andere cache.

Wanneer een Geocoin zichtbaar is op de cache pagina, de zogenaamde cachelisting, zijn er twee opties: ‘retrieve it from the cache’ of ‘grab the Geocoin’. Heb je de coin uit de cache gehaald kies dan ‘retrieve it’. Ben je op een andere manier aan de coin gekomen, kies dan ‘grab it’. Voor beide  manieren van loggen heb je het tracking number nodig.

Wanneer je een coin hebt ‘gegrabbed’ of ‘geretrieved’ blijft de coin in je ‘online inventory’, je overzicht van coins, totdat iemand anders hem van jou ‘grabbed’ of in een cache achter laat.

Wanneer je een Geocoin in de handen zit een andere geocacher maar deze niet met hem ruilt dan mag je hem ‘discoveren’. Het gaat dan om een virtueel logje. De coin komt niet in je ‘inventory’ maar er  is wel een vermelding op je profielpagina te zien dat je de coin vast heb gehad. Het ‘discoveren’ van coins is voor sommige cachers een hobby op zich. Vooral op events struikel je over de coins die op een centraal punt worden aangeboden.



Het droppen van een Geocoin

Nadat je log bewijst dat je een coin hebt ‘geretrieved’ of ‘gegrabbed’, kan je het achterlaten, droppen, in een cache. De cache listing moet je zien als een virtuele cache container die laat zien dat je de echte munt in een fysieke cache heb achtergelaten. Wanneer er een doel aan de cache gesteld is volg dan dit doel zo goed mogelijk. Weet je van tevoren dat je niet aan het gestelde doel kan voldoen, laat hem dan achter! Als het reisdoel bijv is ‘Verplaats hem zo ver mogelijk naar het westen’, plaats hem dan niet in een oostelijk gelegen cache. Het is tevens ‘not done’ om de coin lang in je bezit te houden. (Gaat ook op voor een Travelbug)

1. Ga naar de Cache Listing

Ga naar de cache listing van de cache waar je de munt wil achterlaten. Je ‘found’ al eerder gelogd op deze pagina?.. geen paniek.  Je kan nog een ‘log note’ posten.

2. Ga naar de “log your visit” pagina door op de link in de rechterbovenhoek.

Voeg wat opmerking toe m.b.t. je bezoek aan de cache en de coin die je uit een andere cache heb gehaald.

3. Selecteer de coin die je wil droppen

Scroll naar beneden in de text box. Je krijgt nu een overzicht van de Geocoins in je ‘inventory’. Je kan een Geocoin selecteren door er een met je muis te selecteren. Je kan meerdere coins selecteren door op Ctrl te drukken (op je toetsenbord) deze vast te houden om vervolgens meerdere coins te selecteren.  Wanner je daar klaar mee ben klik je op ‘submit your log to the cache page’. De Geocoin(s) worden nu van je ‘inventory’ overgezet naar de online cache listing.



Troubleshooting

Er zijn geen Geocoins te zien op mijn “log a cache” pagina!

Er zijn twee mogelijke redenen waarom Geocoins niet te zien zijn op je “log a cache” pagina.

  • Sommige caches, zoals Earth caches, kunnen niet fungeren als containers voor Geocoins. Deze log optie is dan ook niet te vinden op dit soort cache listings.
  • Iemand  heeft de coin al ‘gegrabbed’ voordat je in staat was om hem online te loggen. Ga in dit geval naar de Geocoin pagina om te checken of hij inderdaad al door iemand ‘gegrabbed’ is. Is dat het geval, neem dan contact op met de cacher om te zien of je hem terug kan ‘grabben’. Is dat het geval dan kan vervolgens toch je log toevoegen. Wacht je te lang dan kan het zijn dat je niet meer in staat ben om je log te plaatsen.