Het zoeken van een cache

LET OP!!!

Voor het vinden van caches is het heel belangrijk om (bij het invoeren van coordinaten) je handheld GPS te hebben ingesteld op:

  • Kaartdatum (Mapdatum): WGS 84
  • Positie Formaat (Location): DD°MM.MMM’

Maak je gebruik van de Geocaching App dan staat dit standaard al goed ingesteld.


Registreren bij Geocaching.com

Om te kunnen geocachen heb je allereerst een inlogaccount nodig op de site van Geocaching.com.
Ga naar deze pagina om je gratis als geocacher te registeren.
Download de officiele geocaching app in de appstore.


Het zoeken van een cache…

Als je een cache wilt vinden, is het handig om van te voren een aantal dingen uit te zoeken.

  • Zoek uit wat voor verschillende soorten caches er zijn
  • Bepaal wat voor soort caches je het leukste vindt. Voor je eerste paar caches is het handiger om een traditionele cache te gaan zoeken die niet al te moeilijk is, een 1 ster cache dus.
  • Kijk wat voor caches er bij jou in de buurt liggen Het is verstandig om dicht bij huis te beginnen in verband met het niet kunnen vinden van een cache
  • Bepaal welke cache je wilt gaan zoeken
  • Vind uit wat voor speciale tools er eventueel nodig zijn om de cache te kunnen vinden. Denk hierbij aan een (UV)zaklantaarn, een magneet, een prikstok etc. Lees de cache omschrijving dus goed door om verrassingen te voorkomen.
  • Maak een eventueel een print van de cache informatie
  • Zorg voor een volle accu want de GPS van je smartphone trekt er aardig aan. Neem eventueel een powerbank mee.
  • Ga op zoek naar de cache
  • De laatste meters
  • Gevonden en dan…
  • Log je ‘found’ in de app of op de geocaching.com site!

Kijk wat voor caches er bij jou in de buurt liggen

Het in de buurt beginnen met zoeken van een cache is natuurlijk niet noodzakelijk maar ons inziens wel makkelijk. Mocht je een heel eind hebben gereisd, daarna een hele tijd hebben gezocht en toch niet in staat zijn geweest om de cache te vinden is de teleurstelling (zeker bij de eerste paar caches) een stuk groter dan wanneer het bij jou in de buurt gebeurt.
Om er achter te komen welke caches er bij jou in de buurt liggen, kan je een aantal dingen doen. Het makkelijkste (minste handelingen) is om gewoon de kaart met caches erbij te pakken, in te zoomen op jouw “buurt” en dan een aantal cache beschrijvingen lezen.

Een tweede (iets wat ingewikkeldere mogelijkheid) is om in je profiel op geocaching.com je thuiscoördinaten in te stellen (voor meerdere doeleinden makkelijk) en dan op “my cache page” te klikken in het zoek vakje (helemaal rechts bovenaan) op “from your home coordinates”. Je krijgt nu een complete lijst met caches te zien die in jouw “buurt” liggen (gerangschikt op afstand van je huis).


Bepaal welke cache je wilt gaan zoeken

Weet je welke caches er bij jou in de buurt liggen dan kan je er eentje uitzoeken. Bij het uitzoeken van een cache kan je letten op:

  • Wat voor cachetype is de cache (op de kaart en in de lijsten van geocaching.com kun je het aan de icoontjes zien, uitleg over de icoontjes vind je hier)

Vind uit wat er nodig is om de cache te kunnen vinden

In de beschrijving van de cache pagina is altijd te vinden of je speciale dingen nodig hebt om een cache te kunnen vinden. Heeft een cache een moeilijkheid van vijf sterren () voor locatie dan kan je er zeker van zijn dat je speciale apparatuur nodig hebt om de cache te kunnen vinden. Denk hierbij aan duikspullen, klimspullen etc.
Verder is het natuurlijk altijd handig om een pen, wat ruilspulletjes en je GPS mee te nemen.


Neem de cache-omschrijving mee

Om de informatie van de cache pagina mee te nemen op je trip, kan je een aantal verschillende dingen doen:

  • Uitprinten, rechtstreeks van de cache pagina. De handigste mogelijkheid daarvoor is om de cachepagina gebruik te maken van de optie “Make this page printfriendly”
  • Uitschrijven
  • Printen, samenvatting gemaakt in (Word) document
  • In je smartphone meenemen. Bijvoorbeeld de Geocaching.com App

Geocaching.com en Geocaching.nl stimuleren jullie om zoveel mogelijk gebruik te maken van manieren om zo min mogelijk (liefst geen natuurlijk) papier te gebruiken. Het samenvatten van de cache-informatie (zodat er meerdere caches op een pagina uitgeprint kunnen worden) scheelt een heleboel, let hierbij wel op dat je de hint (en de rot13 versleuteling) ook meeneemt (dit is vaak een extra tip om de cache te kunnen vinden).


Ga de cache zoeken

Als eerste is het belangrijk om in de buurt te komen van de cache die je wilt gaan vinden. Is de cache in de buurt dan kan je natuurlijk gewoon op de fiets of met de benenwagen gaan. Verstandig is het om een blik te werpen op een van de kaart-linkjes die er te vinden zijn op de cache pagina (te vinden onder het kopje For online maps… onderaan de cache pagina (PC).
Hiermee krijg je een redelijk overzicht over hoe je over de weg naar het beginpunt (of de cache zelf) kunt komen. Het is immers vervelend als je met je Smartphone/GPS aan de ene kant van een snelweg of spoorlijn staat en het blijkt zo te zijn dat je aan “de overkant” moet zijn en er is geen oversteekplek in de buurt.
Let bij het vinden van je weg naar de cache altijd op dat je niet in een ravijn / beek / gat terecht komt, immers het beeldscherm van je Smartphone/GPS vraagt doorgaans redelijk wat aandacht.


De laatste meters

Goed, je bent in de buurt… nu komt het erop aan. Het is altijd verstandig om de laatste meters rustig (in langzaam tempo) af te leggen. Een GPS heeft immers doorgaans een vertraging van een seconde of 2 á 5. Veel mensen maken in deze fase ook gebruik van een kompas (of de kompas functie op je GPS of app).
Probeer niet als een bezetene overal te gaan lopen woelen en zoeken, kijk goed en bedenk wat een goede plek zou zijn om een cache van dat formaat (staat meestal ook in de cachebeschrijving te vinden) te kunnen verstoppen.


Gevonden en dan…

Je hebt de cache gevonden! Let goed op hoe de cache verstopt is en zorg dat je de cache straks ook weer zo verstopt. Belangrijk om nu te doen is het volgende:

  • Schrijf in het logboek (vergeet daarbij niet je nickname te vermelden. Dit schrijven in het logboek geldt als bewijs dat je de cache daadwerkelijk gevonden hebt en niet zomaar gelogd heb terwijl je er niet eens geweest bent.
  • Ruil iets (of laat alleen iets achter). Dit is optioneel en dus zeker niet verplicht. Wel is het zo dat als je wat uit de cache haalt je er ook iets (van dezelfde of meer waarde) in terug dient te stoppen.
  • Pak de cachebox weer goed in. Let hierbij op dat de cachenote (met uitleg over wat geocaching is en wat die doos daar doet) altijd bovenop ligt. Dit voor het geval dat de cache gevonden wordt door iemand die niets met geocaching te maken heeft.
  • Verstop de cache weer goed. Dit voorkomt dat de cache door een toevallige passant gevonden wordt.

Als algemene, onuitgesproken regel kun je hanteren dat een cache altijd beter moet worden van je bezoek. Onthoud (of noteer) ook in welke staat de cache was toen je hem vond. (fijn om te melden bij je log op Internet voor de beheerder van de cache)


Loggen van een vondst op de PC of in de App

Om de vondst van een cache te loggen op de PC ga je naar geocaching.com en zorg je er voor dat je ingelogd bent. Vind dan de cache die je wilt loggen, makkelijkste gaat dat via de log pagina van geocaching.com. Tik hierna de GC code in van de cache die je wil loggen. Als je nu de cachepagina in beeld hebt klik je op “Log geocache” (groene knop, rechtsboven).

Je krijgt dan een logscherm te zien. Kies allereerst het juiste logtype (voor gevonden caches is dat: “Found it”). En controleer dan de datum (die staat immers op de dan geldende tijd van de server in de US). Het grote veld kan je helemaal vol tikken met informatie over hoe je het gevonden hebt, in welke staat de cache was etc etc.
Tot slot kun je nadat je een logje geplaatst hebt, klikken op het linkje “Upload Image” om een plaatje toe te voegen aan je log (let op dat dit nooit een hint of aanwijzing bevat).

Loggen in de App is een eitje en werkt zo intuitief dat uitleg niet nodig is.