Het maken en aanmelden van een Geocache

Wij adviseren je om eerst een aantal caches te vinden voordat je begint met het maken, aanmelden van een plaatsen van een cache.
Om een goede (lang houdbare, leuke, interessante) geocache te maken is het nodig om de volgende stappen te doorlopen:

Voorbereiding

Een goede locatie vinden
Toestemming regelen
Een doos, container of andere cache behuizing uitzoeken
Inhoud voor in je cache bepalen

Plaatsen

Afbeeldingen uploaden
HTML wel of niet gebruiken
Het cache formulier
Ikonen instellen

Een handige manier om te controleren of je alles goed gedaan hebt, voordat je jouw cache online te brengt, is de checklist.
Hopelijk helpt dit alles om een goede en mooie cache te maken. Wees creatief! Wees origineel!

 


Voorbereiding

Goede locatie vinden

Je cache plaatsen / verstoppen is vaak nog een hele kunst. Je wilt natuurlijk dat je cache gevonden wordt, daarom wil je hem niet al te moeilijk plaatsen maar aan de andere kant wil je niet dat hij snel verdwijnt omdat iemand die niets van geocachen weet er toevallig tegenaan gelopen is en je cache meegenomen heeft.

Een goede locatie is niet altijd even makkelijk te vinden. Het formaat van je cachedoos is natuurlijk van belang, heb je bijvoorbeeld een klein tupperware bakje dan kan je veel makkelijker een goede verstopplek vinden dan wanneer je gebruik wilt maken van een grote 20 Liter cachedoos.
Vaak is het handig om met de beheerder / eigenaar van het terrein waar je je cache wilt gaan verstoppen te praten over een goede cachelocatie. De meeste beheerders / eigenaren kennen hun terrein stukken beter dan dat wij (als wandelaar / geocachers) dat doen. Hierdoor is het vaak mogelijk om een heel goede plek te vinden die ervoor zorgt dat je jarenlang plezier hebt van je cache.

Voldoende toestemming regelen

Om je cache een lang leven te gunnen en geocachers plezier te laten beleven tijdens het vinden / zoeken / loggen van je cache is het nodig om toestemming te regelen. Zonder voldoende toestemming voldoe je niet aan een van de eerste richtlijnen voor het verstoppen / maken van een geocache. (De richtlijnen)

Als eerste natuurlijk de vraag wat is voldoende toestemming… In de optiek van geocaching.com en geocaching.nl heb je voldoende toestemming voor een cache als je van de beheerder / eigenaar van het terrein waar je je cache wilt verstoppen toestemming hebt om dat te doen.
Dit klinkt misschien een beetje regeltjesachtig maar het is in Nederland nou eenmaal zo dat elke vierkante millimeter grond onder het beheer van iemand valt.
Als je geen toestemming regelt voor je cache (en hij valt toevallig niet in een gebied waarvan we met de eigenaren afspraken hebben) dan komt je cache er gewoon door…..maar…..dit is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Waarom dit niet de bedoeling is kun je natuurlijk heel goed zelf bedenken. Omdat we hier nou eenmaal veel uitwerken zal ik dat hiervoor ook doen.

Uitwerking
Als je een cache plaatst zonder dat je toestemming geregeld hebt (omdat de reviewers er niet naar gevraagd hebben of omdat je simpelweg gekozen hebt voor een locatie waarvan we met de eigenaren geen harde afspraken hebben) ben je eigenlijk bezig met het om zeep helpen van geocachen in Nederland.
Wordt je cache ooit gevonden door de eigenaar / beheerder van een terrein en ligt die cache toevallig in een kwetsbaar gebied (wat alleen de beheerder / eigenaar kan weten omdat die zijn terrein heel goed kent) is het natuurlijk goed voor te stellen dat de eigenaar / beheerder van dat terrein niet blij is met je actie.
Beheerders / eigenaren die een vervelende ervaring hebben met geocachen zijn geneigd om alle caches die ooit op hun terrein geplaatst zouden willen worden niet toe te laten. Dit is weer heel jammer voor de geocachers want er is dan weer minder kans op een leuke cache in een bepaald gebied.
Noot: Staatsbosbeheer heeft zo rond het einde van 2003 op het punt gestaan om alle caches op hun terreinen op te gaan zoeken en op te gaan doeken in verband met een heel vervelende kwestie die zich rond een cache afspeelde.
De cache plaatser had gedacht een cache te kunnen plaatsen op een redelijk open plekje in het midden van een bos, een beschermd bosgebied. Die open plek was daar ontstaan doordat er een gezin heel schuwe beesten woonde. Door op die locatie, die ogenschijnlijk helemaal geen kwaad kon, een cache te plaatsen zijn de kleintjes van het gezin een hongerdood gestorven. De schuwe beesten die die locatie als tuin hadden durfde niet naar buiten te komen als er nog een mensen geur rond hing.
De plaatser van deze cache heeft dat natuurlijk nooit voor gen gehad en was zich bij het plaatsen van de cache ook niet bewust van het feit dat hij aan enige verstoring van de natuur deed. Omdat er rond die tijd ook een Nederlandse reviewer voor caches aangesteld werd, zijn er afspraken gemaakt ten aanzien van geocachen op terreinen van Staatsbosbeheer. De actuele afspraken vind je hier.

Mocht je niet in staat zijn om de eigenaar / beheerder van een terrein te kunnen achterhalen zijn hier een paar opties genoemd om dat te vergemakkelijken:

  • Kijk of je borden kunt vinden in of om het terrein waaruit blijkt wie de eigenaar / beheerder is
  • Ga / bel naar het gemeente huis en vraag wie de eigenaar / beheerder is van het terrein waar jij je cache wilt plaatsen
  • Als je er zeker van bent dat een van de natuurbeheerders eigenaar / beheerder is van het terrein maar je hebt geen idee welke en bij de gemeente kunnen ze je ook niet verder helpen, neem dan contact op met de natuur afdeling van geocaching.nl.
  • Mocht je helemaal niet in staat zijn om enige informatie te kunnen vinden betreffende de beheerder / eigenaar, neem dan contact op met een van de Nederlandse geocaching.com reviewers.

Als je voldoende toestemming hebt voor het plaatsen van een cache kan je beginnen met het maken van je cache.

Een doos, container of een andere ‘schatkist’ uitzoeken

Een goede doos heeft de volgende eigenschappen

  • Hij is waterdicht
  • Hij is robuust / sterk
  • Hij is goed herkenbaar als cache (om te voorkomen dat men denkt dat het een bom kan zijn)
  • Hij is groot genoeg voor een logboek
  • Hij is groot genoeg voor goodies

Inhoud voor in je cache bepalen

Om je cache aantrekkelijk en plaatsbaar te maken is het handig om je cache te voorzien van de volgende artikelen.

  • Logboek, zonder dit item heb je geen cache en wordt je cache dus ook niet goedgekeurd
  • Cachenote, dit is een stuk papier (liefst gelamineerd) waarop informatie staat over wat geocachen is, wat die cache daar doet, wie de eigenaar van die cache is, wat de contact gegevens zijn van die eigenaar etc etc. Cachenotes vind je in verschillende talen op deze pagina (rechterzijde halverwege en verder)
  • Schrijfgerei, zodat er ook in het logboek geschreven kan worden
  • Goodies, die geruild kunnen worden tegen andere goodies
  • Extra ruimte, zodat er ook spullen in gestopt kunnen worden zonder dat er iets wordt uitgehaald

Wat je ABSOLUUT dient te vermijden in je cache is hier te vinden. (je geeft bij het insturen van het cache formulier ook aan dat je er mee akkoord gaat dat, mochten zulke artikelen zich in jouw cache bevinden, je ze zult verwijderen uit je cache)


Terug naar bovenkant van deze pagina


Plaatsen

Afbeeldingen oploaden

Wil je gebruik maken van afbeeldingen op je cache-pagina dan zul je er voor moeten zorgen dat deze ergens op internet staan. Het makkelijkst en veiligst is het om deze afbeeldingen te uploaden naar je cache pagina.
Plaatjes laden naar je cachepagina voor andere doeleinden (spoiler, extra informatie) kan natuurlijk ook.

Om een plaatje te uploaden naar je cachepagina doe je het volgende:

  • Ga naar cachepagina waar je een plaatje naartoe wilt uploaden (plaatjes laden naar een cachepagina kan alleen als het jouw cache is en als je ingelogd bent op geocaching.com
  • Klik daar op ‘upload images’
  • Je komt dan in het stuk terecht waar je een bestand (plaatje) kunt selecteren om te laden
  • Klik daar op of tik direct de locatie van je plaatje in
  • Vul de velden naam en omschrijving in om later duidelijk te kunnen blijven houden welk plaatje wat is
  • Klik als laatste op om je plaatje naar de cache pagina te laden
  • Op je cachepagina, net onder je hint en boven de logjes, vind je nu een linkje naar het plaatje dat je net geladen hebt met de titel en omschrijving die je net ingevuld hebt

Als je klaar bent met het uploaden van plaatjes kan je verder gaan met het aanmaken van je cachepagina.

HTML wel of niet gebruiken

Ben je van plan om HTML te gaan gebruiken voor het opmaken van je cache pagina let dan op het volgende:

  • Zorg dat dit vinkje aangevinkt is:
  • Gebruik HTML code die niet vervuild is (een document maken met Microsoft Word of Frontpage en dat dan opslaan als website (HTML) geeft heel erg vervuilde HTML code, dit zorgt voor heel wat vertraging bij het openen van je cachepagina)
  • Probeer je te beperken tot statische code. Dus geen knipperende, bewegende, schuivende of draaiende content.
  • Kijk voor de te gebruiken codes ook hier

Het verstandigste is om de code eerst te testen. Dit kan je doen door met kladblok (of een ander tekst bewerkings programma) een bestand aan te maken dat eindigt op .htm of .html en in dat bestand je code te zetten. Vervolgens dubbelklik je dat bestand Als het goed is zal het dan geopend worden door je webbrowser en krijg je te zien wat je gemaakt hebt.

Het cache formulier, de zogenaamde listing

Een nieuwe cache aanmelden doe je met een listing. Als je al het bovenstaande rond hebt is het tijd om het formulier in te gaan vullen. Omdat het formulier in het engels is hebben we een boel uit te leggen.

Het invulformulier bestaat uit een aantal invulvelden, radioknopjes en aanvinkveldjes. Het is van het grootste belang dat je de juiste informatie op je juiste plek invult. Daarbij dien je je ook bewust te zijn van de verschillende vinkjes die je aanvinkt (waarmee je ook aangeeft bekend te zijn met richtlijnen en eens te zijn met voorwaarden). De uitwerking van het formulier (alle velden uitgelegd en beschreven) vind je onder de knop cache formulier.

Ikonen instellen

Het instellen van de ikoontjes op je cachepagina doe je door op de link “edit attributes” aan de rechterkant van je cachepagina (onder de knoppen) te klikken.
Je komt dan op een pagina terecht waar je maximaal tien (10) ikonen kan instellen voor je cache. Klik na het aanvinken van de juiste iconen op enter om de gekozen ikonen voor je cachepagina in te stellen.


Terug naar bovenkant van deze pagina