Het cache formulier – Listing –

Een nieuwe cache aanmelden bij geocaching.com doe je door middel van het cacheformulier.
Omdat het formulier in het Engels is opgesteld proberen we een uitleg te geven voor wie het Engels niet machtig is.
De benaming zoals die op het formulier te vinden is (in het Engels dus) vind je tussen […]

Het invulformulier bestaat uit een aantal velden, radioknopjes en vinkjes, we behandelen ze hier een voor een.


 

Nieuw   [new]
Wil je een nieuwe cache aanmelden (omdat je met een serie bezig bent en net een formulier hebt ingevuld en nu de volgende wilt doen) kan je hier op klikken. Bewerk


Ikonen
  [edit attributes]
Klik hier op om (maximaal 10) iconen in te stellen voor je cache pagina. Dit helpt andere cachers om duidelijkheid te krijgen over de omstandigheden van je cache. Hieronder vind je een aantal veel gebruikte iconen.
Het juist instellen van de iconen bij je cache maakt het voor cachers ook goed mogelijk om je cache te vinden volgens de juiste iconen.

Punten bewerken/toevoegen  [add/edit waypoints]
Op deze link klikken brengt je naar een pagina waar je punten kunt toevoegen aan je cache pagina. Deze punten kun je op drie manieren toevoegen:

  • Compleet zichtbaar   [Show all information for this waypoint, including coordinates]
  • Half zichtbaar / half verstopt   [Show the details of this waypoint but hide the coordinates]
  • Compleet verstopt   [Hide this waypoint from view except by the owner or administrator]

Het is belangrijk om hier ALLE extra punten toe te voegen aan je cache pagina (ook al is het alleen maar de eindlocatie van je offset cache of de parkeerplek). Dit helpt reviewers enorm en andere cachers (charter en premium members) kunnen dan ook alle punten en details van die punten in een keer downloaden en in hun gps doorladen met behulp van een gpx bestand wat op de cache pagina te genereren is. Dit voorkomt voor zowel reviewers als cachers een hoop tikfouten.


Type cache
  [Cache Type?]
Afhankelijk van hoe je je cache in elkaar gezet hebt kies je hier voor een bepaald cache type. Voor uitleg over de verschillende cache types zie ook deze richtlijn of deze pagina over cache types. Let hierbij goed op wat je kiest, als je je cache instuurt kan je dit niet meer veranderen (approvers kunnen dit nog wel dus mocht je toch een foutje gemaakt hebben vul dat dat in in een reviewers note).


Maat van de cache
   [Cache Size?]
Voor fysieke caches heb je drie maten (uitleg over de maten vind je in deze richtlijn). Mocht je een andere maat cache gebruiken als omschreven staat kies dan voor [Other (See Discription)] en omschrijf in je cache omschrijving de grootte van de cache.
Als er geen fysieke cache geplaatst wordt (in het geval van een virtuele cache) kies dan voor de optie [Virtual (no cache container)]. Mocht je om wat voor reden dan ook niet willen dat mensen weten hoe groot je cache is kies dan voor de optie [Not Listed].


Naam van de cache  
[cachename]
Op deze plek kan je een naam invullen voor je cache. Doorgaans wordt in de naam gerelateerd aan de omgeving of aan de bedoeling van de cache. Deze naam wordt vaak door geocachers gebruikt om je cache te onthouden. Verzin iets origineels en ze onthouden je cache beter / makkelijker. Approvers gebruiken dit stukje ook vaak om aan te geven wat er nog nodig is voor je cache.
Gebruik om deze reden niet een al te lange cache naam. Als een approver de naam van je cache veranderd heeft, laat dit dan svp staan, het is voor hun een teken dat ze al met de cache bezig geweest zijn en ze zullen dus sneller naar je cache kijken (er is immers al aan gewerkt en de kans is groot dat je antwoordt hebt gegeven op hun vragen als hij weer (met naamsverandering) in hun lijsten verschijnt. Zie ook cache actief of niet voor meer info hierover.

Naam van de cacher  [Who placed the cache?]
Hier kan je je naam invullen, als je niets invult komt er automatisch je profielnaam te staan waarmee je op dat moment bent ingelogd. Heb je de cache met anderen geplaatst dan kan je dat hier aangeven. De cache blijft wel op naam van het profiel staan waarmee je de cache aangemeld hebt. De ingevulde naam zal ook altijd linken naar het profiel van diegene die ingelogd was op het moment dat het formulier ingestuurd werd.


Alleen voor members zichtbaar  
[Only Premium and Chartermembers…]
Als je hier een vinkje plaatst is de cache alleen maar zichtbaar voor Premium- en Chartermembers van Geocaching.com.


Cache actief of niet
[Yes, this cache is currently active]
Als je een cache formulier invult maar je wilt nog een aantal dingen wijzigen of je bent nog bezig met het goed in orde maken van html, dan kun je het vinkje weglaten. Het weglaten van dit vinkje betekent dat de approvers (nakijkers) van je cache de cache nog niet in hun lijst te zien krijgen. Op het moment dat je helemaal tevreden en klaar bent met je cache pagina, zorg je er natuurlijk wel voor dat het vinkje aan staat.

Noot: Approvers maken je cache vaak inactief als er nog dingen te regelen zijn. Laat dit ook zo staan totdat je antwoordt / uitleg hebt gegeven of voldaan hebt aan de wensen. Doorgaans is in dit soort gevallen ook de naam van je cache veranderd.

Datum plaatsing van cache  [Date Placed]
Hier vul je de datum in van het plaatsen van je cache. Je kunt hier niet een datum in de toekomst invullen. Mocht je willen dat een cache op een bepaalde datum approved wordt kan je ook (in een reviewers postje) het verzoek plaatsen om de cache pas op een bepaalde datum te approven. Je cache zal dan nagekeken worden en pas op de door jou verzochte goedgekeurd worden. Als er nog dingen zijn die de keurmeesters van je willen voordat je cache goedgekeurd kan worden zullen ze dit op tijd aan je laten weten. Het is gebruikelijk dat bij het goedkeuren van je dit soort caches ook de datum wordt veranderd in de datum van de goedkeuring (als je dit wilt is het wel verstandig om dat ff in een reviewers postje te melden).


Weblink (gerelateerde website)
   [Related web page?]
Deze ruimte is om een URL (adres) in te vullen naar een gerelateerde website. Je kunt hier natuurlijk je eigen website of de url van een vergelijkbare cache invullen. Heb je niet echt een idee wat je hier in zou kunnen vullen laat dit veld dan leeg. Als je hier een commerciële link invult loop je kans om door geocaching.com uitgesloten te worden van verdere activiteiten op hun website (en kun je je cache dus ook niet meer bekijken of bewerken).


Achtergrond plaatje  
[Background Image URL]
Deze ruimte is om een url (adres) naar een plaatje in te vullen. Dat plaatje wordt dan gebruikt als achtergrond plaatje voor je cache pagina. Het makkelijkste is om het betreffende plaatje te uploaden naar je cache pagina en dan hier het linkje naar dat plaatje in te vullen. Als je cachepagina dan zichtbaar is is het plaatje ook zichtbaar.


Coördinaten (beginpunt of cache)
   [Coordinates]
Ja de coördinaten van je cache (of van het beginpunt van je cache). Hier moet je dus heel nauwkeurig invullen waar je cache precies begint (in het geval van een multi cache) of waar je cache ligt (in het geval van een traditionele cache). De coördinaten kun je tegenwoordig in drie formaten invullen.

De kaartdatum waarbij deze drie formaten te gebruiken zijn is altijd WGS 84.

Het beste kun je de coördinaten van het beginpunt (of de cache) inmeten met je gps. Dit doe je door een aantal keren naar die plek te lopen en elke keer het punt markeren. Van die markeringen (doorgaans is een markering of vijf voldoende) reken je dan het gemiddelde uit en die gegevens gebruik je om in te vullen in je cache formulier.

De verschillende formaten (grids) waarin je tegenwoordig een coördinaat kunt invullen in een cache formulier zijn:

  • Degrees, Minutes, Seconds (DMS) – HDDD°MM’SS.S” – Hemisfeer Graden° Minuten’ Seconden en Decimale Seconden”
  • Degrees and Minutes (MinDec) – HDDD°MM.MMM’ – Hemisfeer Graden° Minuten en Decimale Minuten’
  • Decimal Degrees (DegDec) – HDDD.DDDDD° – Hemisfeer Graden en Decimale Graden°

Je hebt dus bij alle drie de vormen 2 * 8 cijfers in te vullen maar het is wel van belang welk formaat je kiest want een zelfde coördinaat in een ander formaat betekend automatisch een stel andere cijfers. Zie ook het voorbeeld hier onder:

We nemen het coördinaat van de torenspits van een bekende kerk in Amersfoort
in HDDD°MM’SS.S” is dat: N 52°09’18.5″ – E005°23’14.4″
in HDDD°MM.MMM’ is dat: N 52°09.309′ – E005°23.240′
in HDDD.DDDDD° is dat: N 52.15515° – E005.38733°

De meest gebruikelijk variant voor het geocachen is: HDDD°MM.MMM’, probeer hier dus ook altijd gebruik van te maken.

Bij een multi cache dien je ook alle tussenpunten in een reviewers postje te plaatsen, let bij het noteren van de coördinaten van de punten svp goed op de notatie. We krijgen regelmatig (is ook nog steeds te zien in redelijk wat caches) notaties als 52.09.309 5.23.240 doorgegeven. Nou is het niet zo ingewikkeld om dan te snappen dat hiermee (omdat het om geocachen gaat) N 52°09.309′ – E005°23.240′ bedoeld wordt. Het wordt alleen lastiger bij notaties als: 5209309 523240 dan zou het ook nog wel eens een hoop andere dingen zijn. Het is dus het beste om de juiste notatie en de juiste tekens (° ‘ “) te gebruiken op de juiste plekken. Daarmee voorkom je een hoop vergissingen.

Als je je locatie gaat inmeten zorg er dan voor dat je gps op een van bovenstaande grid instellingen staat en (zwaar belangrijk) dat je kaartdatum ingesteld is op WGS 84. Dit kaartdatum is een theoretisch beeld van de aarde wat je gps gebruikt om een positie op te bepalen. Kies je hier een ander kaartdatum dan komen er andere cijfers uit. Bij de kerk in Amersfoort zou (bij het gebruik van het Nederlandse kaartdatum) de volgende gegevens in je gps komen te staan: N 52°09.368′ – E005°23.266’. Dat is duidelijk anders (en een paar honderd meter verder) dan in het voorbeeld genoemd staat. Zorg dus voor de juiste instellingen in je gps anders staan mensen behoorlijk ver weg te zoeken…

Locatie van de cache (land) [Location]
Hier kan geen onduidelijkheid over bestaan gewoon [Netherlands] selecteren. Heb je een cache die je graag in het buitenland (tijdens je vakantie bijvoorbeeld) wilt plaatsen lees dan s.v.p. eerst deze richtlijn door. Als je dan nog van mening bent dat het kan neem dan vooraf contact op met een van de reviewers.

Moeilijkheidsgraad van de cache   [Overall Difficulty Rating]
Het is vaak lastig in te schatten (vooral als je nog niet zo lang aan het geocachen bent) wat de moeilijkheidsgraad van je cache is. Er zijn daarom ook een aantal hulpmiddeltjes uitgedacht om je daarbij te helpen. Een Nederlands hulpmiddeltje is hier te vinden. De officiële Amerikaanse versie vind je hier. Probeer je altijd aan deze indeling te houden. Het is namelijk heel fijn dat hij een beetje accuraat is. Als je denkt met je kinderen een eenvoudige (1 / 1) cache te doen en hij blijkt heel moeilijk (4 / 4) te zijn is het natuurlijk niet leuk en kan je een redelijke kater van geocaching over houden.

Moeilijkheidsgraad van terrein  [Overall Terrain Rating]
Hiervoor geld hetzelfde als bij moeilijkheidsgraad van de cache. Als je een van de twee daarbij genoemde hulpmiddeltjes invult krijg je direct de beide waarden die je op je cache pagina kunt invullen.


Wel of geen gebruik van HTML  
[The descriptions below are in HTML]
Als je hier het vakje aanvinkt wordt er vanuit gegaan dat je bij de beschrijvingsvelden gebruik maakt van html. Heb je voor je cache beschrijving alleen maar platte tekst dan is dat niet nodig. Wil je gebruik maken van gekleurde tekst of plaatjes en linkjes, dan zul je het vinkje aan moeten vinken en ook gebruik maken van html codes om je cache pagina op te maken. Meer informatie over html voor je cache pagina kun je hier vinden.

Noot: als je wel gebruik maakt van html maar je vergeet het linkje aan te vinken zal zodra je het formulier instuurt alle html informatie worden verwijderd en houdt je alleen nog maar platte tekst over. Omgekeerd is het zo dat als je je platte tekst netjes opmaakt met regels en spaties en je vinkt het vakje wel aan je al die opmaak kwijt bent (en dus alle tekst direct achter elkaar komt te staan).


Korte omschrijving van je cache
[Short Description]
In dit veld kun je een korte omschrijving van je cache plaatsen. Als je geen korte omschrijving van je cache kunt verzinnen kan je dit veld gewoon leeg laten. Het gebruik van html in dit veld is toegestaan (gebruik hier de tag) zie ook cache html voor uitleg over deze tag.


Uitgebreide omschrijving
[Long Description]
Hier vul je de uitgebreide beschrijving voor je cache in. Je mag hier zoveel of zo weinig als je wilt invullen. Je kunt gebruik maken van html of van platte tekst. Voor meer informatie over html zie ook cache html.
Probeer altijd je cache in zowel Engels als Nederlands te plaatsen, dit zorgt ervoor dat buitenlanders die in Nederland zijn misschien ook wel op zoek gaan naar je cache en helpt ook mee aan het internationale karakter van je cache pagina.


Hint voor het vinden van je cache
   [Hint / Spoiler Info]
Hier kan je (als je vind dat dat nodig is voor je cache) een hint invullen. Deze hint zal versleuteld worden volgens het Rot 13 systeem zodat hij niet direct leesbaar is. Alles wat je tussen blokhaken ([….]) plaatst zal niet versleuteld worden. Zorg er voor dat als je een hint invult je geen grote lappen tekst gebruikt. Een geocacher die deze hint nodig heeft en buiten hem moet versleutelen vind het niet leuk om uren bezig te zijn met het versleutelen van je hint terwijl maar een klein beetje informatie echt van belang is. Houdt het dus kort.


Noot voor de controleur van je cache 
[Note to Reviewer]
Dit is ruimte die je kunt gebruiken om een bericht voor de keurmeester te plaatsen. De informatie die je hier plaatst zal worden omgezet in een reviewers note (en verdwijnt dus uit het veld als je je cache aangemeld hebt). Wil je weten of de juiste informatie in het bericht staat, kijk dan op je cache pagina. De reviewers notes zijn te herkennen aan het kikkertje bij het logje en verdwijnen automatisch als je cache goedgekeurd wordt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat iemand anders dan jij of de keurmeesters die logjes kunnen lezen.

Wat heel erg makkelijk is om het voor de keurmeester een stuk makkelijker te maken is het waypoint bestand van Oziexplorer in te voegen in dit bericht. Hierdoor kunnen keurmeesters direct de punten van je cache laden en nakijken. Mocht je niet helemaal weten hoe dit in zijn werk gaat neem dan contact op met een van de reviewers.

Pas Op: als je een plaatje aan dit type logje toevoegt komt dat plaatje wel in je gallerij te staan en zal de tekst die in dat logje staat ook te lezen zijn. Laad dus nooit een plaatje bij een reviewers note!

Lezen en begrijpen van richtlijnen  [Yes. I have read and understand the guidelines for listing a cache]
Dit vakje vink je aan als je de guidelines en / of de richtlijnen gelezen en begrepen hebt. Mocht het zo zijn dat je een onderdeel van die guidelines of richtlijnen niet begrijpt, vink dan dit vakje niet aan en neem contact op met iemand die je daar uitleg over kan geven (de keurmeesters zijn hier meestal goed toe in staat). Als je het vakje wel aanvinkt maar je begrijpt een onderdeel niet, kan het zijn dat je cache abrupt gearchiveerd wordt omdat duidelijk is dat je de guidelines en / of de richtlijnen simpelweg niet doorgelezen of begrepen hebt.


Lezen en akkoord gaan met de gebruiksregels  
[Yes. I have read and agree to the terms of use agreement]
Door dit vakje aan te vinken geef je aan dat je de gebruiksregels van geocaching.com gelezen hebt en accepteert. Mocht je de gebruiksregels niet snappen neem dan contact op met geocaching.com of met een van de keurmeesters voor uitleg. Als je het niet eens bent met de gebruiks regels (dat kan ook voorkomen) vink dan het vakje niet aan! Met het aanvinken geef je immers aan kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met die gebruiksregels.