GPS aankoopgids

GPS aankoopgids met als doel het gebruik voor Geocaching.


Eigenschappen

Hoewel cachen met een iPhone of Androïd smartphone met hierop de geocaching App goed mogelijk is – groot voordeel is het ‘paperless cachen’-, raden we het toch af.
De kwetsbaarheid van een telefoon is gewoonweg te groot, vaak niet 100% waterdicht en zeker niet val /stoot bestendig.
Een handheld GPS is speciaal gemaakt voor outdoor / geocaching gebruik, wat zich o.a. uit in het afwezig zijn van een oplaadbare accu. Bij een handheld kan je altijd de (oplaadbare) batterijen vervangen. Wel zo veilig!

Kortom, … de geocaching App op je smartphone is een goede aanvulling maar zeker geen vervanger van een ‘dedicated handheld’.

Overtuig je, wat voor GPS ontvanger je ook koopt, dat de volgende mogelijkheden minimaal aanwezig zijn:
Wanneer je niet teveel wilt uitgeven –tot 190 Euro-, dan spreken de volgende opties je misschien aan:

  • Opslag van waypoints (1000+ waypoints opslag is cool, maar voor Geocaching is 100 voldoende)
  • Lange batterij levensduur (20+ uren is de standaard)
  • Een polsband – Lees hierboven en je snapt waarom.
  • Minimaal een 12 kanaal parallel ontvangst systeem – Dit betekent dat de ontvangst onder de meeste condities voldoende is. De meeste geproduceerd na 2010 voldoen hieraan. Dus vooral van belang als je een tweedehands handheld koopt.
  • Een USB interface om routes en waypoints van je GPS te kunnen up/downloaden. Bij oudere, tweedehands, types tref je nog een RS232 interface aan. Vergeet deze.
  • Paperless cachen – Een papieren naslagwerk en handmatig ingevoerde coördinaten zijn niet meer nodig! Voordeel is dat duizenden caches kunnen worden gedownload naar het GPS toestel. Premium members van Geocaching.com kunnen hierbij ook direct informatie over de locatie, het terrein, de moeilijkheid, de hints en een beschrijving opslaan in hun GPS.
  • Een goede instap GPS ontvanger in deze prijsklasse is de Garmin eTrex 22x,  hoewel wij eerder zouden kiezen voor de, wat duurdere, Garmin eTrex 32x.
    Een GPS waar je vele jaren plezier van kan hebben en waarmee je als geocacher eigenlijk weinig te kort komt.

Wanneer je meer wilt uitgeven –vanaf zo’n 270 Euro-, dan spreken de volgende opties je misschien aan:

  • Waypoint gemiddelde. Wanneer je een cache verstopt, helpt het je een gemiddelde te bepalen uit verschillende coördinaten om zo tot een goede aflezing te komen. In principe zijn alle Garmin handhelds van deze functie voorzien, alleen het activeren verschilt per serie.
  • Hoogtemeter – Toont je hoogte boven zeeniveau . Heb je voor de meeste geocaches niet nodig.
  • Ingebouwd Electronisch Kompas – Je kunt altijd een normaal kompas gebruiken, hoewel het gebruik van een elektronisch kompas makkelijker is, in het bijzonder wanneer je binnen 30 meter van de cache bent. Bijna alle ontvangers hebben tegenwoordig een ingebouwd kompas en hoogtemeter maar niet alle een electronisch kompas.
  • Uitgebreidere kaart mogelijkheden en een beter scherm. Optionele Garmin topografische kaarten met details tot op beter dan straatniveau zijn relatief prijzig.
    Tip! Voordeliger is het een GPS te kiezen die af fabriek zijn voorgeladen met Topografische kaarten.
    De prijs van losse kaarten verschilt sterk per land. Reken op bedragen tussen de 60 en 300 euro per land.
    Het laat je dan weten waar rivieren, bospaden etc. zijn. E.e.a. kan het plezier in je wandeling wel verhogen.
    Wil je niet zo veel uitgeven dan kan je er voor kiezen de Opensource kaarten van Open Street Maps -OSM- te laden. Let op! Niet elke GPS ondersteund deze mogelijkheid.
    Er is een trend gaande naar betere schermen. 15 jaar geleden moesten we het doen monochrome schermen. De eerste generatie drukgevoelige kleurenschermen waren matig qua contrast en helderheid. Ook de huidige schermen blinken, zeker vergeleken met een smartphone niet uit. E.e.a. heeft te maken met het feit dat smartphone schermen stroomvreters zijn, iets wat we nu juist niet kunnen gebruiken in outdoor apparatuur.
  • Autorouting – Het summum is een handheld GPS die je m.b.v. een bewegende peil van punt A naar B, of naar de cache leidt, e.e.a. a la TomTom. Echte autorouting dus! Maar dan praat je wel over een apparaat uit de hogere prijsklasse.
  • In de hogere prijsklasse is de Garmin GPS Map 66s uit de legendarische 60 reeks een handheld GPS waar je geocaching hart sneller van gaat kloppen.


Waar koop ik een GPS ontvanger ?

bol.com

De best verkochte GPS van 2022:

Blader ook eens door ons Forum. Ruim twintig jaar GPS ervaringen bij elkaar!