De geschiedenis van Geocaching


GPS-gebruikers krijgen een directe upgrade

Op 2 mei 2000, omstreeks middernacht Amerikaanse tijd, werd de grote blauwe schakelaar * voor controle van selectieve beschikbaarheid ingedrukt. Vierentwintig satellieten over de hele wereld verwerkten hun nieuwe orders en onmiddellijk verbeterde de nauwkeurigheid van de GPS-technologie met een factor tien. Tienduizenden GPS-ontvangers overal ter wereld kregen zo een forse upgrade.

De aankondiging een dag eerder was een welkome verrassing voor iedereen die met GPS-technologie werkte. De Amerikaanse regering had namelijk besloten om de selectieve beschikbaarheid te verwijderen. Nu, zo zei het Witte Huis, kon iedereen “precies zijn eigen locatie bepalen of de locatie van objecten bepalen om die bv. later op te kunnen halen.”


Londen, Parijs, New York, Beavercreek?

Voor de GPS techies was het uitschakelen van de ‘SA’ een reden voor een klein feestje. In de Internet nieuwsgroepen wemelde het plotseling van de ideeën hoe de technologie gebruikt kon worden gebruikt nu de precisie zo hoog was.

Op 3 mei kreeg zo’n ’tech head’, Dave Ulmer, een IT consultant, het idee de nauwkeurigheid te testen door het verbergen van een ‘navigatie doel’ in het bos. Hij noemde het idee de ‘Great American GPS Stash Hunt’ en postte het in de nieuwsgroep voor GPS-gebruikers. Zijn idee was simpel: Verberg een container in het bos en bepaal de coördinaten met behulp van een GPS-apparaat. Post vervolgens deze coördinaten op internet zodat iedereen de container kan vinden.

De vinder zou de Stash met zijn handheld GPS ontvanger kunnen vinden. De regels voor de vinder waren eenvoudig : “Neem wat spullen uit de Stash -nu Cache-, teken het logboek en laat wat spullen achter”

Op 3 mei plaatste hij zijn eigen container, een zwarte emmer, in de bossen bij Beavercreek, Oregon.
Samen met een logboek en potlood liet hij wat goodies achter waaronder video’s, boeken, software en een katapult. Hierna deelde hij het waypoint van zijn ‘stash’ met de online community in de nieuwsgroep sci.geo.satellite -nav :

N 45 ° 17.460 W 122 ° 24.800

Binnen drie dagen trekken twee verschillende lezers eropuit met hun eigen GPS-ontvangers. Ze vinden de container en zetten hun ervaringen online. Gedurende de hierna volgende week begonnen vele anderen, opgewonden geraakt door het idee van het verbergen en het vinden van caches, met het verbergen van hun eigen containers en het op internet plaatsen van coördinaten. Net als veel nieuwe en innovatieve ideeën op het internet verspreidde het concept zich zeer snel.

In de eerste maand begon Mike Teague, de eerste persoon die Ulmer’s cache wist vinden, met het verzamelen en indexeren van alle nieuwsgroep postings. Op zijn homepage liet hij op die manier alle caches zien die verstopt waren. Daarnaast werd door hem een mailinglist gemaakt met de naam “GPS Stash Hunt”. Dit om alle ins and outs rond deze nieuwe outdoor activiteit te bespreken.
Namen voor het nieuwe spel werden heen en weer geslingerd met als doel de naam “stash” te vervangen i.v.m de negatieve connotaties van die naam. Een van die namen was “geocaching”.

De oorsprong

De naam Geocaching is op 30 mei 2000 bedacht door Matt Stum, lid van de “GPS Stash Hunt” mailing list. Geocaching is een samenvoeging twee bekende Engelse woorden. Het voorvoegsel geo staat voor de Aarde en werd gebruikt om het mondiale karakter van de activiteit te beschrijven.

Caching, van het woord ‘cache’, heeft twee verschillende betekenissen. Het van oorsprong Franse woord, uitgevonden in 1797 verwijst naar een schuilplaats die iemand gebruikte om tijdelijk spullen op te slaan. Het woord cache wekt visioenen van pioniers, goudzoekers, en zelfs piraten op. Vandaag wordt het woord nog steeds gebruikt om verborgen wapen-locaties te beschrijven.

Het tweede gebruik van cache is van recentere datum. Een cachegeheugen is een deel van het computer geheugen die wordt gebruikt om regelmatig gebruikte informatie snel op te halen.

De combinatie van de Aarde.. geo, het verbergen.. caching maakte geocaching, een uitstekende term voor de activiteit. Echter de ‘GPS Stash Hunt’ was de oorspronkelijke en bleef de meest gebruikte term totdat Mike Teague de fakkel van zijn website doorgaf aan Jeremy Irish. Het was inmiddels september 2000 .

Beavercreek

Geocaching.com

Gedurende de eerste paar maanden beperkte geocaching zich tot het spelen door bestaande en ervaren GPS-gebruikers. Het waren mensen die de technologie al gebruikten voor outdoor activiteiten zoals backpacken en watersport.
De meeste vroege omarmers van het spel hadden een goede kennis van hun GPS en begrepen het obscure jargon zoals datums en WGS84. De spelers zonder zo’n achtergrond hadden te maken met een steile leercurve voor ze op jacht konden naar de eerste cache. Online tools om te bepalen of er een cache in de buurt lag waren zeer schaars, als deze überhaupt bestonden.
Zoals de meeste deelnemers kwam Jeremy Irish, een web-ontwikkelaar voor een bedrijf in Seattle, op de site van Mike Teague terecht omdat hij meer wilde weten over GPS-technologie. Gefascineerd door het idee van schatzoeken i.c.m het gebruik van tech-gadgets kocht hij in juli 2000 zijn eerste GPS-toestel.
Na het ervaren van de kick van het vinden van zijn eerste cache besloot Irish een ​​site voor geocaching te starten. Hij registreerde geocaching.com met het idee een site te ontwikkelen voorzien van hulpmiddelen om de jacht naar de cache te vergemakkelijken. De kleine honderd bestaande caches werden met de hand toegevoegd aan de nieuw ontworpen database. Extra functies, zoals het zoeken naar caches rond postcodegebieden en woonplaatsen werden al snel toegevoegd. Alles bij elkaar maakte hij het nieuwe spelers makkelijker om nabijgelegen caches te vinden.

Met de waardevolle input van Mike Teague werd de nieuwe site afgerond. Op 2 september 2000 werd de geocaching site online gezet.

Media aandacht

Slashdot, een populair online magazine voor techies, meldde de nieuwe activiteit op 25 september 2000. De New York Times pakte het verhaal op en schreef over geocaching in haar rubriek “Circuits” de start van een domino-effect. Tijdschriften, kranten en andere media over de hele wereld pakten het verhaal op. Zelfs CNN deed in december 2000 verslag van deze nieuwe hobby.

Omdat er op dat moment zo weinig caches verstopt zijn komen veel deelnemers tot de ontdekking dat er in zijn of haar buurt totaal geen caches te vinden zijn. Velen vroegen zich ook af of iemand wel de moeite zou nemen om een cache te verstoppen. De groeiende gemeenschap scandeerden het mantra : “If you hide it, they will come” En ze kwamen! Met bosjes! om de nieuwere spelers . Na wat geruststellingen begonnen de pioniers van de hobby met het plaatsen van caches, gewoon om te zien of de mensen zouden gaan komen ..en dat deden ze!.

Door middel van mond tot mond reclame, persartikelen en zelfs toevallige cache ontdekkingen, hebben meer en meer mensen geocaching ontdekt. Waren het eerst de technologie en GPS enthousiastelingen, nu zijn geocachers te vinden in alle lagen van de bevolking.

Groundspeak

Na het artikel door Slashdot begon de server van Jeremy Irish snel uit zijn jasje te groeien. Eind 2000 start hij samen met Elias Alvord en Bryan Roth, twee collega’s bij Sunrise Identity, een nieuw bedrijf genaamd Groundspeak Inc (oorspronkelijk ” Grounded Inc “). Met de opbrengst van de verkoop van 144 geocaching t-shirts verhuisden ze de machines in een gehoste omgeving in het centrum van Seattle. De oprichters blijven werken voor Sunrise Identity terwijl het beheer van de nieuwe onderneming en de website in hun vrije uren plaatsvind.

Na een aantal jaren aan de website gewerkt te hebben besluiten Jeremy en Elias Premium Lidmaatschappen te lanceren om zo van Groundspeak een full-time baan te kunnen maken. In het najaar van 2005 treedt Bryan Roth toe als full-time werknemer.

Jeremy Irish, Elias Alvord en Bryan Roth zijn tot op de dag van vandaag eigenaar en exploitant van de website. Zij worden ondersteund door een team van rond de vijftig vaste Groundspeak medewerkers en meer dan honderd geocaching vrijwilligers, meest reviewers, wereldwijd.

Seattle

De eerste jaren van geocaching.nl

Eind februari 2001 verschijnt er een artikel over geocaching in, het toen nog, weekblad Intermediair. De strekking is ongeveer hetzelfde als die in Slashdot, gaat zelfs verder.. ‘een weergaloos GPS tech-game die de jeugd achter het beeldscherm vandaan lokt’ 🙂
René Tuijtel -Geoman- pakt het verhaal op, ziet onmiddellijk de potentie van geocaching, registreert het domein geocaching.nl en zet de site 22 februari online. Samen met zijn collega Hans Terlouw -Hunter- komt hij al snel tot de ontdekking dat er in Nederland, in tegenstelling tot België, geen caches geplaatst zijn. Ze besluiten een Tradi en Multi te verstoppen in het midden van het land. René regelt de .com aanvraag, Hans plaatst beide caches in de buurt van zijn woonplaats. De inmiddels klassiekers First Dutch en Double Dutch zien het levenslicht.

De eerste maand gaan de ontwikkeling snel. Al één week na het oprichten van de site werd een forum opgetuigd om ervaringen te delen.
Al snel komt er een cachekaart van de Benelux die elke week handmatig(!) gevuld werd. Mede door de enorme media-aandacht ‘boomde’ de site en verdubbelde het aantal bezoekers per week. Binnen 2 maanden begroetten we de 250ste cacher. Het aantal caches was op weg naar de 100!
De nieuwsgierigheid m.b.t de vraag ‘wie zit er achter de Nicknames?’ nam toe dus werd er in September 2001 het eerste ‘Geocaching Benelux Event’ georganiseerd. Zo’n 15 cachers uit Nederland en België namen deel.

Om de oplopende hosting-kosten te kunnen blijven betalen werd in november 2001 de Geocaching Goodies Shop geopend. Deze shop werd tot 2019 gerund door Prof Y Lupardi. Om de toenemende activiteiten beter te kunnen stroomlijnen werd in september 2002 Stichting Geocaching Nederland opgericht.
In de jaren 2002 en 2003 bleven de bezoekers en de media-aandacht toenemen. Dag en weekbladen, RTL nieuws, zelfs een item in het acht uur journaal werd aan geocaching gewijd. Elk jaar verdubbelde het verkeer naar de site.
Omdat de hobby ook qua tijd uit de hand begon te lopen werd hulp aangeboden door Hawkeyes (.com contacten, moderator, reviewer en PR) en Reintje de Vos (programmeur) met beide handen aangepakt.

Reintje de Vos

Reintje heeft de site programmeer-technisch een enorme boost gegeven. Uit zijn koker kwamen o.a. de Travelbug race, de actieve kaarten, DIY etc. Net voor en na zijn overlijden in december 2006 werden daar de statistieken, FTF (Albrt) en Geo d’Or (Heirbaut Hunters) aan toegevoegd.

Dat geocaching.nl bleef innoveren viel ook Groundspeak op. Meerdere ideeën werden al snel door .com opgepikt -het forum, de statistieken ..-, of later, in een iets andere vorm door ze gebracht. Bekendste voorbeeld is de Geo d’Or, een cache waarderingssysteem, die in de .com vorm bekent is als ‘favorite’.
Gevolg is dat de laatste jaren de meerwaarde, v.w.b de speciale functies waar geocaching.nl beroemd om was, deels verloren is gegaan.

Neemt niet weg dat we als geocaching.nl aan de weg blijven timmeren en altijd blijven zoeken naar manieren om de community van nieuwe tools en ideeën te voorzien. Stay tuned!

Rest ons de vrijwilligers te bedanken die zich de afgelopen 16 jaar voor geocaching.nl hebben ingezet.
Zonder hun hulp was het onmogelijk geocaching.nl te ontwikkelen en onderhouden.

* De grote blauwe schakelaar bleek later een broodje aap 😉



Mijlpalen uit 21 jaar geocaching.nl

28-06-2022 – Na 21 jaar reclamevrij geweest te zijn nu affiliate links geplaatst
14-03-2021 – Discord server online
20-06-2020 – 40.000e inschrijving op het forum
24-01-2018 – Nieuw forum actief

19-01-2018 – Nieuwe website online
04-11-2016  – Buienradar + weersverwachting toegevoegd
22-02-2016  – 15 jaar geocaching.nl
21-10-2016  – Op forum ontwikkelde appealbrief aan GS op site geplaatst
09-05-2016  – Twitter geocaching-tweets en -foto’s toegevoegd
20-09-2015  – Toevoegen eigen foto’s aan fotocarrousel mogelijk
07-07-2015  – Eventkalender aan forum toegevoegd
22-05-2015  – Kaart met nieuwe caches toegevoegd
25-04-2015  – @Geocaching_nld aan “Nieuwe caches” gekoppeld
10-04-2015  – “Nieuwe caches” toegevoegd
03-03-2015  – “Recente logs” toegevoegd
03-03-2015  – “Member Map” aan forum toegevoegd
20-02-2015  – Videopagina toegevoegd
14-02-2015  – Functionaliteit “Geocachers on the move” toegevoegd
06-04-2012  – 25.000ste Forumlid begroet
22-02-2011  – 10 jaar geocaching.nl
12-02-2011  – 20.000ste Forumlid begroet
05-01-2011  – Wedstrijd ivm 20.000ste lid gestart
21-04-2010  – Filmpje over Geocaching geplaatst op frontpage
08-08-2008  – PQ’s in gebruik genomen om inlezen caches te verbeteren
14-03-2007  – 10.000e Forumlid begroet
07-12-2006  – Reintje de Vos, onze programmeur, overleden
13-10-2006  – Geo d’Or, het cache rating systeem gestart
23-03-2006  – Site Chatroom gestart
22-02-2006  – Vijf jaar geocaching.nl
01-10-2005  – 3e Travelbugrace 2004-2005 van start
23-07-2005  – Kruimeldief wordt cache reviewer
01-06-2005  – Noodlijst gestart
30-10-2004  – 2e Travelbug Race 2004-2005 van start
25-10-2004  – RD Meetpunten site online
20-12-2003  – Hawkeyes wordt cache reviewer voor Europa
30-11-2003  – Eerste Travelbug Race van start
15-03-2003  – 1000ste Forumlid begroet.
01-10-2002  – 100.000ste hit op de index pagina.
01-08-2002  – 25.000ste unieke bezoeker begroet
30-04-2002  – 250ste Forumlid begroet
12-11-2001  – Geocaching Goodies Shop geopend
10-09-2001  – geocaching.nl organiseerde het eerste event in Nederland
28-02-2001  – Forum geopend
22-02-2001  – www.geocaching.nl gestart