Benchmark Hunting FAQ


Wat is nu wel en wat is geen meetpunt? En welke doen mee?

Lees de verhalen die hier achter deze link staan: Benchmark Info

Ik kom her en der meetspijkers en -bouten tegen in bestrating en muren. Kan ik die hier loggen?
Neen, alleen de punten in de lijst van het RD-meetpuntennet kunnen hier gelogd worden.

Ik vind zo’n gevonden meetbout wel een leuke trofee. Mag ik die meenemen?
NEE, NEE NEE, die bouten zijn alleen om naar te kijken. Afblijven dus! (en gelukkig zitten ze meestal heel erg goed vast; ze vallen niet per ongeluk zomaar uit een muur bijvoorbeeld)

Kan ik ook NAP-bouten hier loggen?
Nee.

Heb ik een verrekijker nodig?
Niet per se. Maar wel is het handig om bij een richtpunt zoals een kerktorentop te kijken of daarboven nog alles goed zit.

Hoe weet ik dat ik het juiste ding heb gefotografeerd?
Antwoord: Ga thuis achter de computer op de landkaart van deze site kijken. Klik het bezochte punt aan en je krijgt tevens een lijstje van andere nabije punten. Voor elk punt is er een gecodeerde hint net zoals bij geocaches het geval is en er is een spoiler in de vorm van een situatie-schets. Als je niet wilt miskleunen kan je van te voren de jacht thuis voorbereiden.

Wat moet ik fotograferen bij een meetpunt?
Ten eerste natuurlijk het meetpunt van dichtbij (detail), dan van veraf (overzicht) en dan ongeveer vanuit het meetpunt uit de omgeving fotograferen in diverse richtingen.

Hoe groot mogen foto’s zijn die ik ga uploaden?
Het beste is het om een pixelformaat van 1280 x 960 aan te houden.

Ik heb zo’n mooie digitale camera. Ik wil dat belangstellenden de foto’s in volle glorie kunnen bekijken. Kan dat?
Jazeker dat kan. Je kan aan iedere foto die je upload een link hangen naar b.v. de hoge-resolutie foto die is opgeborgen op je eigen webpage.

Bij nadere beschouwing blijkt in mijn buurt een kerk (richtpunt ‘Stang boven Bol’) ook vol te zitten met meetbouten in de muren. Wat doe ik nu?
Heb je een super-zoom digitale camera fotografeer dan het topje. Zoniet, dan de hele toren. Fotografeer verder de aangetroffen bouten en vermeld in de toelichting (die je kunt invullen als je de upload gaat doen) waar ze zitten.

De watertoren in mij dorp is ook een RD-punt. Links naast de deur zit een bout. Is dat hem?
Nee, die kans is klein. Het RD-punt zal wel het topje van de toren zijn. De bout kan een NAP-bout zijn. Die loggen we nog niet. Misschien later wel. Maar maak in ieder geval een foto!

Het is zo saai: na 10 detailfoto’s van RD-stenen te hebben gezien verslapt mijn belangstelling. Kan de meetpuntenjacht niet opgeleukt worden?
Ik zou zeggen: doe je best. Maak foto’s van de omgeving van het punt met leuke dingen erop: voorbij fietsende vrouwen met opwaaiende zomerjurken b.v. En bedenk dat wat voor ons heel gewoon is: ‘koe in wei’ misschien over 30 jaar een zeldzaamheid is.

Hoe vergankelijk is deze site, m.a.w. als ik veel tijd besteed aan deze jacht, zijn mijn foto’s en verhaaltjes over 4 jaar nog op het internet aanwezig?
Het is onze bedoeling dat dit een heel langlopend project is. Momenteel loopt het al ruim 10 jaar! Misschien zal Het Kadaster deze site in zijn archief opslaan voor de generaties die na ons komen. Het Kadaster is erg goed in archiveren.

Ik kom heel vaak (nu ik erop let) meetspijkers en bouten tegen in fietspaden. Soms is er eentje voorzien van een witte en zwarte kring. Is die bijzonder? Kan ik die loggen?
Dat is een paspunt die ze gebruiken bij het uitmeten van luchtfoto’s. Wij hebben geen gegevens over deze punten. Ze kunnen dus niet gelogd worden. Maar sta je bij een RD-meetpunt en zie je op de weg zo’n ‘oogje’ dan zou ik zeggen: fotografeer hem en maak deze foto onderdeel van de verzameling foto’s die bij het RD-meetpunt horen.



Kan ik makkelijk te weten komen welke punten al door anderen zijn bezocht?
Ga de kaarten op deze site bekijken. Nog niet bezochte punten zijn groen, reeds gefotografeerde punten zijn rood. En er is niets op tegen om de rode punten nogmaals te bezoeken. Zeker de omgeving ziet er ’s zomers en ’s winters heel anders uit!

Hoe kan ik al mijn eigen foto’s bekijken?
Als deelnemer met een naam en password heb je ook een eigen album. Klik op de knop ‘Mijn Album’.

Ik ben een echte leunstoelreiziger. Van een heleboel kerktorens kan ik beelden vinden (via Google) op het internet. Mag ik die beelden hier neerzetten?
Nee, dat mag niet. Iemand anders heeft het auteursrecht van die beelden en wij willen de wet niet overtreden met dit fotoalbum. Een andere reden om het niet toe te staan is: de bedoeling van de hunt is om lijfelijk zelf ter plekke te gaan kijken, zelf foto’s te maken en onderschriften bij je foto’s te bedenken.

Hoe ziet een meetbout eruit?
Een paar afbeeldingen kan je zien in het verhaaltje Benchmark Info. Let wel: deze spijkers en bouten zijn nog niet ingemetseld!

Als ik bij een boer op het erf heb uitgelegd wat ik kom doen en ik heb zijn meetpunt gefotografeerd, wat kan ik achter laten aan informatie zodat hij die foto’s later op het internet kan zien?
Neem een print mee (A4) van de schets van het meetpunt. Daar staat dan de URL voor hem op.