Benchmark Hunting, een introductie

Op de Nederlandse en Amerikaanse Geocaching sites zijn aparte afdelingen ingericht (geweest) voor meetpunten zoeken / benchmark hunting (.com) oftewel het zoeken naar geografische referentiepunten. Leden van geocaching.nl hebben tussen 2005 en 2017 bijna 5000 meetpunten bezocht, deze met de camera vastgelegd en gelogd op onze site.
Geocaching.nl had de mogelijkheid de bezochte punten te loggen in speciaal ‘fotoboek’.
Omdat het oude software betrof met veiligheid issues en deze niet verder door de uitgever werd ontwikkeld hebben we voorjaar 2018 besloten dit onderdeel van de site offline te halen. De duizenden foto’s en logs bewaren we wel.
Mogelijk komt het oude ‘fotoboek’ met logs terug in een ‘read-only’ vorm.

Geschiedenis

De oudste Amerikaanse meetpunten dateren uit de tijd van de burgeroorlog (1862) en hebben soms een historische betekenis. Sommige zitten op bergtoppen, andere zijn te vinden op rotswanden, liggen verscholen in ravijnen, verborgen onder de modder van moerassen of worden verdedigd door ratelslangen en grizzly beren in de onbegaanbare wildernis, maar de meeste zitten heel gewoon in de ‘urban’ omgeving. Dat kan zijn in de buurt van openbare gebouwen, op viaducten, bruggen enz.

In de USA zijn er vele instanties die meetpunten gezet hebben. Een groot gedeelte daarvan is aangemeld bij de National Geodetic Survey en al deze gegevens zijn op te halen uit hun database zoals b.v. op NGS Datasheet Page te zien is.

In Nederland zijn ook duizenden meetpunten te vinden die vallen onder de verantwoording van het Kadaster. In Nederland tref je deze punten aan als bouten in een muur of als de haan op een kerk.

Hoe is de situatie bij ons?

Op deze geocaching site hadden we ook een aparte afdeling voor de meetpunten jacht (zie hierboven) en in het forum is een afdeling om over deze jacht te praten en informatie uit te wisselen: Point Hunting.

Wij moeten het bij ons stellen zonder bergen, woestijnen en echte onbegaanbare wildernis. Wel hebben we een veelheid aan kerktorens, viaducten, bruggen, sluizen en andere ‘kunstwerken’ zoals ingenieurs dat noemen, die tevens dienst doen als meetpunt. Ook wij hebben een hele geschiedenis wat betreft de landmeting. Iets daarvan kunt u opsnuiven op de webpage van het museum van de Technische Universiteit Delft. De oudste punten in ons meetnet dateren van omstreeks 1885.

Bij onze Topografische Dienst Kadaster is een en ander te vinden over oude kaarten die door landmeters zijn gemaakt voor militaire doeleinden. Ik denk hierbij aan de zogenaamde ‘Bonneblaadjes’ die nagenoeg heel Nederland weergeven op een schaal van 1:25.000 verdeeld over 706 kaartbladen in de periode 1865 tot 1884. In het gemeentearchief van Amsterdam zijn deze kaarten van West-Nederland te bekijken. Bij kaartenenatlassen.nl zijn de kaartjes ook te koop.

Van iets oudere datum zijn de kaarten van Baron C.R.T. Krayenhoff. Deze kaart werd gebaseerd op een driehoeksmeting over het hele land. De opname en de gravure werden in de periode 1798-1822 uitgevoerd. In die tijd is ook al gebruik gemaakt van doelbewust gemaakte meetpunten. Het zou leuk zijn om naar deze eeuwenoude meetpunten te zoeken.Voor Oost-Brabant en Limburg zijn kaarten gemaakt – de Tranchot kaarten – omstreeks 1814. Of er uit die tijd nog documenten bestaan die de gebruikte meetpunten bevatten, is onbekend. Die gegevens liggen bij het Landes Vermessungsamt Nordrhein-Westfalen.

Kijk verder: