Home       Lees onze disclaimer
menuheader

Wat is RSS?

RSS is een eenvoudige manier om automatisch op de hoogte te blijven van favoriete websites.
Bezoekers hoeven niet meer te surfen naar internetpagina's om te kijken of de pagina's zijn gewijzigd.
Zij kunnen zich 'abonneren' op RSS-feeds van hun favoriete sites en krijgen dan via RSS automatisch een boodschap wanneer webpagina's zijn geactualiseerd.
De kop en de eerste regels van nieuwe berichten zijn te lezen. Wie doorklikt op het bericht komt op de oorspronkelijke website uit.

RSS wordt voornamelijk toegepast bij websites die frequent worden bijgewerkt, nieuwssites, forums, community sites en weblogs.
Dat betreft voornamelijk nieuwssites, maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar. Ons forum bijvoorbeeld! Het is niet helemaal duidelijk waar de afkorting RSS voor staat. Volgens de ene lezing staat de afkorting voor ' RDF Site Summary ' of 'Rich Site Summary', volgens de andere staat de afkorting voor ' Really Simple Syndication '.

Wat is RSS-feed?

We spreken van een RSS-feed als een tekstbestand met deze opmaak op bepaalde tijden wordt ververst.

Wat kun je met RSS?

Webkopij lezen via een RSS-lezer bespaart, zoals gezegd, de internetter surf- en zoektijd.
De programma's zijn bedoeld voor internetters die snel en gericht op de hoogte willen komen van het actuele aanbod in hun interessegebied op internet. In het geval van deze site, de forum content.


Hoe gebruik ik RSS. Wat heb ik nodig?

Om RSS-feeds te bekijken heeft een computergebruiker een 'RSS-lezer' nodig. Je hebt deze in soorten en maten en voor alle platforms (Mac, Windows en Linux).
Dit computerprogramma toont de RSS-informatie van favoriete websites op het beeldscherm.
Een gebruiker moet zich vervolgens met behulp van deze RSS-lezer 'abonneren' op RSS-feeds van zijn favoriete sites.
Bijvoorbeeld de RSS-feed van de geocaching.nl. Iedere keer wanneer daarop iets wordt gewijzigd (nieuw bericht) krijgt de gebruiker een melding. Vergelijkbaar met de melding dat hij nieuwe e-mail heeft.

De internetbrowsers Firefox en Opera en het e-mailprogramma Thunderbird beschikken standaard al over RSS-functionaliteit. Een handige alles in één oplossing!


Hoe weet ik of een site een RSS-feed heeft?

RSS feeds zijn over het algemeen te herkennen aan de aanwezigheid van een rechthoekig, oranje blokje met daarin de witte letters RSS of een blauw blokje met de tekst RDF.
Andere mogelijkheden zijn louter tekstuele verwijzingen in bewoordingen als RSS, RDF en XML, al dan niet in combinatie met de term 'syndicatie'.
Deze tekst of afbeelding is met een hyperlink verbonden met de RSS-feed.
Het internetadres van de RSS-feed kan simpelweg gekopieerd worden door op de rechter muisknop te klikken, gevolgd door het commando 'Kopieren'.
De link moet vervolgens in de RSS-lezers 'geplakt' worden.

RSS-lezers als NewzCrawler en Syndirella herkennen tijdens een surftocht automatisch of een website al dan niet beschikt over een RSS-output. Althans, als het RSS-leesprogramma en de Autodiscovery-optie aan staan. De aanwezigheid van de RSS-feed wordt gemeldt aan de computergebruiker en deze bepaalt of de feed al dan niet aan het programma toegevoegd mag worden.

Waar zijn de RSS feeds van geocaching.nl?

geocaching.nl biedt één feed aan, het forum feed. Alle nieuwe berichten komen in deze feed terecht. Je kan jezelf 'abonneren' op deze feed.
Je hoeft de onderstaande URL alleen maar in je RSS-reader te plakken of een rechtse muisklik te geven op het RSS symbool en dan te plakken.

http://www.geocaching.nl/forum/rss.php

Voor forum leden en donateurs is er extra functionaliteit beschikbaar in de feed. Kijk daarvoor op de pagina van de Doe Het Zelf afdeling.

 

De meest gebruikte RSS-readers zijn:


Meer lezen over RSS?

Hier onder volgt een opsomming van een aantal Nederlandse en Engelse artikelen die verder in gaan op RSS.
Terug naar bovenkant van de pagina


Scripts by SGN
Copyright © 2002-2017 Official partner of Groundspeak Inc. Used with Permission / Stichting Geocaching Nederland / Rendering Engine © Coen Boltjes